U uslovima liberalizacije tržišta, velikih migracija radne snage i globalne ekonomske krize, preduzećima sa naših prostora nije lako očuvati proizvodnju i djelatnost i pozitivno poslovati. Prijedorska fabrika “Namještaj Gavranović” svoje proizvode godinama uspješno izvozi uglavnom u Austriju i Njemačku. Ove godine bilo je određenih problema sa stranim partnerima, koji su, kako kažu u ovom preduzeću, uspješno prevaziđeni.

“Ova godina je na početku  bila prilično dobra. Međutim, u avgustu i septembru došlo je do problema, jer je njemački partner odustao od dogovorenog velikog posla. Malo se sve to izravnalo u oktobru i počeli smo više da radimo. Teško je nešto ozbiljnije planirati, jer su vremena konfuzna i ne zna se kako će biti”, ističe Pero Gavranović, vlasnik fabrike “Namještaj Gavranović”.

Proizvodi “Bosnamontaže”, pored BiH, odlaze u Srbiju, Hrvatsku i dalje u Evropsku uniju. U ovom preduzeću kažu da je, uprkos svim izazovima, godina protekla u znaku ostvarenih planova i dodaju da nedostatak radne snage postaje sve veći problem. “Nije bilo pretjeranih, da kažem oscilacija u poslovanju “Bosnamontaže”. Trenutno najveći problem je radna snaga koje generalno nema, teško se obezbjeđuje i mislim da obrazovanje ne prati potrebe privrede. Na kraju godine firma će poslovati pozitivnim rezultatom, zapošljavamo i dalje preko sto radnika, uplaćeni su svi porezi i doprinosi, sve plate, neki regres će biti, zimnica i u principu, funkcionišemo normalno”, kaže direktor Darko Zdjelar.

U “Prijedorputevima” ističu da su u ovoj godini uspjeli održati kontinuitet poslovanja, uz napomenu da će, zbog nedostatka većih investicija, ukupan prihod i realizacija posla biti manji u odnosu na prethodnu godinu. Očekivanja su da će iduća godina biti bolja i donijeti veće poslovne rezultate. Kao jedan od značajnijih problema u poslovanju, u ovoj kompaniji sa oko 200 zaposlenih, navode nedostatak radne snage.

“Naravno da na tržištu postoje otežavajuće okolnosti. Ono što je prisutno u zadnjih par godina, to je hronični nedostatak radne snage na trržištu, u svim branšama, pa i u našoj. Planiramo da u idućoj godini imamo veći obim poslovanja. Imamo informacije, naravno, od ugovornih organa koji planiraju određene investicione projekte u narednoj godini, od lokalne zajednice do javnih preduzeća na republičkom nivou, što je dobar orjentir i za naše planove”, kaže Radenko Crnogorac, direktor “Prijedorputeva”.

Proizvođači namještaja na ovim prostorima koji su izvozno orijentisani, sa velikom pažnjom prate dešavanja u građevinskom sektoru zapadnih zemalja, jer od toga uveliko zavisi i njihova proizvodnja. Veća aktivnost građevinaca znači i veću potražnju za namještajem i obrnuto.

“Sad ima posla i sad to funkcioniše. Kako će biti iduće godine, zavisi od dosta faktora. Pošto smo mi oslonjeni na Zapad, stanje u njihovoj privredi uticaće i na nas. Slušam da u Njemačkoj ima problema, posebno građevinski sektor, a on je osnov za svaku proizvodnju. Građevinski sektor je osnov za svu privredu, jer tu se najviše radi i tu se najviše ulaže. Ko je izvozno orijentisan, posebno mu je važno šta se dešava sa privredom zemlje u koju šalje svoje proizvode”, naglašava Gavranović.

Bez obzira na sve probleme i izazove, mnoge prijedorske firme koje većinu proizvoda izvoze na evropsko tržište, ovu godinu uspješno privode kraju. U “Bosnamontaži” kažu da nije lako planirati proizvodnju za narednu godinu, dodajući da, bez obzira na sve neizvjesnosti, planova mora biti na vrijeme. Tako su u ovoj firmi oko 500 hiljada maraka dali za novu mašinu, koju očekuju početkom iduće godine. Na taj način komplet proizvodnja biće obuhvaćena CNC mašinama, a u narednom periodu u “Bosnamontaži” planiraju uvesti automatizovano zavarivanje pomoću robota.

Izvor: kozarski