JU Centar „Sunce“ proslavio je 50 godina postojanja i rada. Povodom ovog značajnog jubileja i Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, 3. decembra, učenici i nastavnici priredili su prigodan program u Pozorištu Prijedor, gdje su odigrali dvije predstave: “Mačak pošao u hajduke” i “Ježevu kućicu”. Sve to praćeno toplim aplauzom brojne publike. Bila je to prilika da đaci koji se školuju za modne krojače, bravare i kuhare, pokažu šta su naučili. Pedeset godina Javne ustanove Centar “Sunce”, po riječima direktorice Slađane Radaković, može se podijeliti u dva perioda. Prvi dio je bio do 2011. godine, a drugi kreće izgradnjom novog objekta i izbacivanjem riječi “specijalna” u nazivu škole, ističe Radakovićeva. Od tada je i sama škola mnogo otvorenija prema zajednici.

“Odlučili smo da razbijemo predraduse, jer predrasude se jedino mogu razbiti ako se susrećemo s predmetom predrasuda. U ovom slučaju, to su djeca sa smetnjama u razvoju. Mi smo htjeli da što više ljudi upozna tu djecu i da razbijemo ono što je godinama bila neka vrsta stigme. Lično smatram da smo za ovih 12 i nešto godina, uspjeli u tome”, ističe Radakovićeva, koja je podsjetila na brojna priznanja, kulturne i sportske manifestacije na kojima su učestvovali njihovi učenici.

Obilježavanju ovog značajnog jubileja, prisustvovao je i gradonačelnik Prijedora koji je potvrdio dobru saradnju sa ovom ustanovom. Slobodan Javor izrazio je zadovoljstvo napretkom koji je ostvaren u Centru “Sunce”.

“Imamo odličnu komunikaciju sa Centrom ‘Sunce’, a Grad Prijedor iznašao je mogućnosti da im pomogne u prioritetnim stvarima. Za njih je to bio lift, koji smo uspjeli obezbijediti i zajednički postaviti. Više puta sam imao priliku da uživam u priredbama u kojima učestvuju djeca iz osnovne i srednje škole iz Centra ‘Sunce’, a posebno me raduje kad vidim osmijeh na njihovim licima. Druželjubivi su i vidi se da su sva djeca jednaka. Mi, kao lokalna zajednica i svi građani, ne smijemo da pravimo razliku između djece niti bilo koga”, rekao je Javor.

Nastavu u Centru “Sunce” pohađa 105 učenika osnovne i srednje škole, a zahvaljujući Gradu Prijedoru, od prošle godine imaju i vrtić u koji trenutno ide šest mališana sa teškoćama u razvoju. Organizovano je pripremno odjeljenje, produženi dnevni boravak i jutarnje čuvanje, a svojim resursnim centrom, Centar “Sunce” pokriva trebinjsku i prijedorsku regiju.

Izvor: kozarski