Nacrtom budžeta grada Prijedora za 2024. godinu  planirano je 200.000 KM za sufinansiranje projekata zajednica etažnih valsnika. Stanari zgrada kažu da bi ova novčana podržka iz lokalnog budžeta pomogala rješavanje dugogodišnjih problema. Nova fasada, krov ili lift prioriteti su za stanare. Član Savjeta MZ Centar Milenko Popović koji živi u zgradi na Pećanima koja je izgrađena prije 20-tak godina kaže da bi krov koji je dotrajao stanari rado zamijenili novim.

„Crijep je u dosta lošem stanju, kada smo se uselili zatekli smo taj crijep, postavljen je kada je izgrađena zgrada, dešava se često da dolazi do runjenja crijepa zbog dotrajalosti. Naprave se rupice male na crijepu tako da počinje prokišnjavanje kroz te rupice“, kaže Popović.

Dodaje da je za osam vlasnika stanova koji žive u ovoj zgradi, uraditi novi krov iz vlastitih sredstava, prevelik zalogaj. Ističe da je veoma značajno najvaljeno sufinansiranje projekata novcem iz budžeta grada jer bi oni upravo predložili projekat rekonstrukcije krova.

„Normalno i sasvim logično je da bi u određenom procentu učestvovali i sami stanari. Prvo bi trebalo da se formira Savjet etažnih vlasnika pa da se podnese zahtjev nadležnom organu koji ima taj novac na raspolaganju, ako bi prošli naravno da bi učestvovali i sami stanari nekim dijelom u tom saniranju“, navodio on.

Lokalna uprava u Prijedoru ima razumijevanja i za i one koji žive u zgradama. Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor kaže da je prvi put  u nacrt budžeta uvrštena istavka za sufinansiranje projekata zajednica etažnih vlasnika.  Ona iznosi 200.000 KM.

„Novina je stavka za zajednice etažnih vlasnika. Imali smo dosta upita, dosta zahtjeva. Imamo jasnu sliku što se tiče svih stambenih objekata gdje su zajednice etažnih vlasnika formirane u kakvom su stanju, negdje je potrebna promjena fasade, rekonstrukcija krova, lifta i slično i željeli smo na ovaj način, a u razgovoru sa predsjednicima zajednica etažnih vlasnika, na sastancima je većina njih dala prijedlog da se ova stavka nađe u budžetu“, poručio je prvi čovjek Prijedora.

Inače, Grad Prijedor je u nacrt budžeta prvi put uvrstio i stavku za kupovinu udžbenika za učenike od 5. do 9. razreda koja iznosi 610.000 KM.

Izvor: kozarski