Povodom obilježavanja godišnjice od Deklaracije o ljudskim pravima, u Ženevi je održana svečanost gdje su učestvovali brojni državnici i ministri inostranih poslova. Sečanosti je pristuvovao i šef Misije pri UN-u u Ženevi Bojan Vujić.

– BiH se pridružila zemljama koje su danas u Ženevi odale počasti povodom 75. godišnjice deklaracije o ljudskim pravima, jednoj od najrevolucionarnijih globalnih obećanja u svijetu.

U svom obraćanju Vujić je govorio o ljudskim pravima u BiH i značaju sudstva koje bi trebalo da bude nezavisno i nepristrasno.

– Ovom istorijskom prilikom želim da istaknem nezavisnog i važnost nezavisnog domaćeg pravosuđa u zaštiti prava propisanih Univerzalnoim Deklaracijom o ljudskim pravima. Član 8. Univerzalne deklaracije predviđa da svako ima pravo na djelotvoran pravni lijek od strane nadležnih sudova, za povrede osnovnih ljudskih prava koja su zagarantovana Ustavom – naglasio je Vujić.

Navodi da su Ustavom BiH tretirana važna načela ljudskih prava. Istakao je i ulogu Ustavnog suda BiH, koji bi trebalo da štiti ljudska prava svih građana, a u kome još uvijek pozicije zauzimaju strane sudije.

– Na ovu važnu godišnjicu, BiH se obavezala da će donijeti Zakon o Ustavnom sudu BiH do marta 2024. godine, u skladu sa standardima Evropske unije kojim je predviđeno da sve sudije budu državljani BiH. Evropska komisija je ovu reformu prepoznala kao prioritet za BiH za članstvo u EU – zaključio je Vujić.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

Podsjećamo da se, i ove godine u Ženevi obilježava godišnjica Deklaracije o ljudskim pravima, koju je 10. decembra 1948. godine proglasila skupština UN-a u Parizu. Deklaracija garantuje prava svakog pojedinca svuda, bez razlike na temelju nacionalnosti, mjesta stanovanja, pola, nacionalnog ili etničkog porijekla, vjere, jezika ili bilo kojeg drugog statusa.

Iako Deklaracija nije obvazujući dokument, inspirisala je više od 60 instrumenata ljudskih prava koji zajedno čine međunarodni standard ljudskih prava. Danas opšta saglasnot svih država članica Ujedinjenih naroda o osnovnim ljudskim pravima utvrđenim u Deklaraciji čini je još jačom i naglašava važnost ljudskih prava u našim svakodnevnim životima.