U Galeriji ” Sreten Stojanović” večeras je otvorena izložba ” Lirski portreti” autorke Sanja Umičević.

Riječ je o članici Udruženja likovnih umjetnika Prijedora koja prvi put samostalno izlaže u ovom iozložbenom prostoru.
“Na ovoj izložbi sam izložila dvadesetak crteža rađenih tušem, perom i kistom te kombinovanom tehnikom na papiru , a još od najranijeg djetinjstva bavim se crtežom kao specifičnim likovnim jezikom u kojem nalazim inspiraciju”, izjavila je Umičevićeva novinarima.

Ona je dodala da motivi na slikama pripadaju simbolici portreta žena, a tu se nalaze i motivi ptica.
“Mislim da je žensko biće slojevito i da se kroz istoriju umjetnosti mnogo o tome i pisalo i radilo i crtalo. Nisam jedina koja je obrađivala tu temu, a i bliska mi je”, ističe autorka koja je do sada imala više samostalnih izložbi i učesnik većeg broja kolektivnih izložbi i kolonija širom BiH.
Daria Vujatović , inače teoretičar umjetnosti , istakla je da je crtež jedna od najistinitijih i najiskrenijih tehnika u likovnoj umjetnosti.
” Sanja Umičević je taj medij iskoristila za neku vrstu samorazrješenja, kanalisanja i vizualizacije introspekcije nekih svojih emotivnih stanja, rekla je Vujatovićeva na otvaranju izložbe .
Direktor Galerije Boris Eremić izjavio je ovo ujedno posljednja izložba u ovogodišnjoj izlagačkoj sezoni.
” Imali smo skoro 20 izložbi odnosno preko 50 događaja različitih umjetničkih sadržaja i preko pet interncionalnih izložbi” rekao je Eremić.
On je najavio bogatu i iduću sezonu uz gostovanje nekih od najvećih imena iz svijeta likovne i muzičke umjetnosti i književnosti.
Izložba Sanje Umičević, koja je dio programa ” Prijedorska zima 2023″ biće otvorena do 5. januara.

iZVOR: PRIJEDORGRAD