U Galeriji “Sreten Stojanović” u Prijedoru večeras je otvorena izložba “Lirski portreti” autorke Sanje Umičević.

Riječ je o članici Udruženja likovnih umjetnika Prijedora, koja prvi put samostalno izlaže u ovom izložbenom prostoru.

– Na ovoj izložbi sam izložila dvadesetak crteža rađenih tušem, perom i kistom, te kombinovanom tehnikom na papiru. Јoš od najranijeg djetinjstva bavim se crtežom kao specifičnim likovnim jezikom u kojem nalazim inspiraciju – rekla je Umičevićeva novinarima.

Ona je dodala da motivi na slikama pripadaju simbolici portreta žena, a tu se nalaze i motivi ptica.

– Mislim da je žensko biće slojevito i da se kroz istoriju umjetnosti mnogo o tome i pisalo i radilo i crtalo – istakla je autorka, koja je do sada imala više samostalnih izložbi i učesnik je većeg broja kolektivnih izložbi i kolonija širom BiH.

Daria Vujatović, inače teoretičar umjetnosti, istakla je da je crtež jedna od najistinitijih i najiskrenijih tehnika u likovnoj umjetnosti.

– Sanja Umičević je taj medij iskoristila za neku vrstu samorazrješenja, kanalisanja i vizualizacije introspekcije nekih svojih emotivnih stanja – rekla je Vujatovićeva na otvaranju izložbe.

Direktor Galerije Boris Eremić izjavio je ovo ujedno posljednja izložba u ovogodišnjoj izlagačkoj sezoni.

– Imali smo skoro 20 izložbi odnosno više od 50 događaja različitih umjetničkih sadržaja i preko pet internacionalnih izložbi – rekao je Eremić.

On je najavio bogatu i iduću sezonu uz gostovanje nekih od najvećih imena iz svijeta likovne i muzičke umjetnosti i književnosti.

Izložba Sanje Umičević biće otvorena do 5. januara.

Autor: SRNA/RTRS