Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da se predstojeće ročište u Sudu BiH protiv njega vjerovatno neće ponovo održati s obzirom na to da su neki advokati, koji je trebalo da budu uključeni, na prošloj raspravi zatražili da to bude odgođeno poslije 20. decembra, iako to sudija nije uvažio.

– Oni su namjerno stavili 20. Ponovo prave neku ujudrumu – izjavio je Dodik i dodao da je to nemoguće komentarisati sa stanovišta objektivnosti.

– Da je objektivno, da je realno i po zakonu, onda se to ne bi desilo, ali pošto nije, tamo je svašta moguće – dodao je Dodik.

Kako Dodik dodaje, i prije 10 godina osporavao nadležnost Tužilaštva i Suda BiH, da je o tome razgovarao i sa visokim predstavnikom za spoljnu politiku i bezbjednost EU Ketrin Ešton jer je i tada u Srpskoj bilo akumulirano ogromno nezadovoljstvo.

– Sada sam pristao da bih pokazao koliko je to apsurdno i nema veze sa pravom, ni pravičnošću – rekao je Dodik, te mapomenuo da je riječ o političkom sudu političke institucije.

– To je pod upravom SDA, kao što je rekao /američki ambasador u BiH Majkl/ Marfi, samo nije htio da ide dalje nego je rekao obavještajna služba, ali to je to, svi znaju kako je to povezano – naveo je Dodik.

Autor: RTRS