Penzije u Republici Srpskoj biće isplaćene prije božićnih praznika, rekao je za RTRS direktor Fonda PIO Mladen Milić.

Milić je rekao da Nova godina donosi novo redovno godišnje usklađivanje penzija i promjene uslove za ostvarivanje prava na starosnu penziju.

– Od 1. januara 2024. pravo na starosnu penziju imaće žene i muškarci sa minimalno 15 godina staža osiguranja i navršenih 65 godina života. Kada je riječ o drugom uslovu, a to je 40 godina penzijskog staža, i žene i muškarci moraće da imaju minumum 59 godina i osam mjeseci života. Do kraja ove godine, to je 59 godina i četiri mjeseca. Što se tiče povoljnosti kada su u pitanju žene i odlazak u starosnu penziju sa navršenih 35 godina staža osiguranja, od Nove godine moraće da imaju navršenih 57 godina i osam mjeseci. Ovaj prelazni period se završava 2025. godine, kada se izjednčavaju uslovi za muškarce i žene na minimalno 60 godina života i navršenih 40 godina staža – naveo je Milić.

On je podsjetio da najniža penzija u Republici Srpskoj iznosi 275 KM i dobija se za 15 godina radnog staža, dok prosječna iznosi 807 KM i dobija se za 40 godina staža.

Milić je rekao da bi povećanje najniže plate uticalo i na rast penzija.

On je podsjetio da svi koji primaju penzije iz Republike Srpske, a žive u zemljama bivše države nisu obavezni da dostavljaju potvrdu o životu.

Autor: RTRS