ПРИЈЕДОР, 24. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Потпредсједник Градске Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Приједор Славиша Књегињић.

Gradska Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Prijedor apsolutno podržava predsjednika Srpske Milorada Dodika i obilježavanje 9. januara za koji je više od 23.000 boraca Vojske Republike Srpske dalo život.
Potpredsjednik ove ogranizacije Slaviša Knjeginjić rekao je Srni da 9. januar “nije ničija prćija”, te da je to trajan datum koji će ostati u srpskom narodu i koji će se obilježavati.

“Ne možemo negirati svoje mrtve i nikada to nećemo raditi. Može neko pokušati da zabrani, međutim, ni mi nikome ne zabranjujemo da nešto obilježava”, izjavio je Knjeginjić.

On je dodao da ova organizacija daje apsolutnu podršku kada je riječ o obilježavanju 9. januara, Dana Republike Srpske.

“Tog dana bićemo uz našeg predsjednika /Milorada Dodika/, Vladu i čitavo rukovodstvo Republike Srpske”, poručio je Knjeginjić.

Kristijan Šmit ranije je rekao da je proslava 9. januara kao Dana Republike Srpske “jasan i direktan propust u sprovođenju odluka Ustavnog suda BiH, kao i odluka visokog predstavnika”, te dodao da nepoštovanje odluka Ustavnog suda predstavlja krivično djelo prema Krivičnom zakonu BiH.

Šmit je zatražio od visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepa Borelja da izvrši pritisak iz Brisela na Beograd i Podgoricu, kako funkcioneri Srbije i Crne Gore ne bi prisustvovali obilježavanju Dana Republike Srpske, 9. januara.

Izvor: SRNA/kozarski