Lider SDA Bakir Izetbegović rekao je da je ambasador SAD u BiH Majkl Marfi “bruka za SAD” i da od njega traži argumente za iznesene optužbe da je “stavio lične i finansijske interese ispred interesa stranke i BiH”.

– Ako je to tako, onda nemam šta tražiti niti u politici, niti na slobodi. On neće naći nijednog uvjerljivog svjedoka za ovo što priča i ovako nanosi tešku bruku sebi i velesili koju predstavlja u BiH – rekao je Izetbegović nakon redovne sjednice Predsjedništva SDA.

Izetbegović tvrdi da Marfi štiti stranke “trojke”, a da neosnovano napada SDA.

Lider SDA nazvao sramotnim hapšenja predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca i bivšeg direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije Osmana Mehmedagića.

– Vidjećemo šta će biti s tim. U svakom slučaju niko nije iznad zakona – rekao je Izetbegović.

Izetbegović kaže da će inicirati podnošenje krivične prijave ako u Banjaluci bude proslavljen 9. januar – Dan Republike Srpske.

Predsjedništvo SDA poziva sve parlamentarne stranke da podrže prijedlog izmjena Izbornog zakona o integritetu i transparentnosti izbornog procesa, koje je predložila SDA, čime će, kako navode, biti ispunjen jedan od glavnih uslova iz Mišljenje Evropske komisije, što bi u martu naredne godine moglo dovesti do odluke o otvaranju pristupnih pregovora sa EU.

Autor: SRNA/RTRS