Četiri povrijeđene osobe, od kojih su dvije zadržene na liječenju u Kantonalnoj bolnici Zenica, kao i nekoliko oštećenih kuća u zeničkim naseljima Ljubetovo, Hece i Vranduk, te oštećenja na fasadama u samom gradu, bilans je sinoćnjeg zemljotresa s epicentrom kod Zenice, koji je u 21.43 pogodio BiH.

Prema podacima koje je saopštio dežurni službenik u Operativnom centru Kantonalne uprave Civilne zaštite Zeničko-dobojskog, sinoć iza ponoći je nakon izvršenog policijskog uviđaja zbog oštećenja na dva automobila, otklonjeno i kamenje koje se odronilo na magistralni put M-17, između dva tunela u naselju Vranduk kod Zenice.

– Očekujemo izvještaj Civilne zaštite Grada Zenica, čija će ekipa izaći na teren, te evidentirati štete u naselju Ljubetovo, gdje je sinoć prijavljeno obrušavanje crijepova sa kuća, zatim potpornog zida, te pucanja zidova i plafona na nekim starijim kućama. Prema dosadašnjim informacijama, u Ljubetovu je oštećeno pet-šest kuća, ali još čekamo kompletan izvještaj. Dobili smo prijavu o oštećenju na još dvije kuće u naselju Hece, te na jednoj kući u Vrandukun – kazao je dežurni u Operativnom centru KUCZ Grada Zenica.

U odronu kamenja na magistralni put M-17 prijavljeno je oštećenje na dva automobila, zbog čega je saobraćaj bio u potpunom zastoju, te usmjeravan preko alternativnog pravca, regionalnim putem kroz naselje Tetovo-Banlozi-Vranduk do Nemile.

Povrijeđena osoba usljed odrona u Vranduku, kao i još jedna osoba koje je zadobila povrede, zadržani su na liječenju u KBZ, a još dvije osobe, kojima je ukazana pomoć u Službi hitne pomoći Zenica, puštene su kućama, prenosi N1.

Epicentar zemljotresa, jačine 4.8 stepeni bio je na oko 13 kilometara sjeverno od Zenice, te na dubini od devet kilometara.

Autor: Srpskainfo