epa02535061 (FILE) A file picture dated 01 January 2011, taken by epa photographer Lucas Dolega, shows revelers kiss at midnight on The Champs Elysees in Paris, France, where a crowd gathered to ring in the New Year. Lucas Mebrouk Dolega, who has been working for the epa european pressphoto agency's office in Paris, France, since April 2006, died at the age of 32 on 17 January 2011 as the result of injuries sustained 14 January 2011 while covering the unrest in Tunisia. EPA/LUCAS DOLEGA ***PLEASE REFER TO THE ADVISORY NOTICE (epa02535036) FOR COMPLETE OBITUARY*** *** Local Caption *** 00000402511662

Često se vjeruje da ono što radimo, pa čak i ono što jedemo, na Novu godinu može utjecati na ishod naredne godine.

Iako se i dalje ne zna otkuda dolazi tradicija novogodišnjeg poljupca, postoji mnogo teorija o tome i šta on zapravo znači.

Potiče iz starog Rima

Neki istoričari kažu kako taj poljubac potiče iz starog Rima. Rimljani su svake godine imali svoj festival Saturnalije, a pretpostavljalo se da se na njemu događalo puno nestašluka i poljubaca. Zatim se on proširio na Evropu, pa i na ostatak svijeta.

Nakon toga se poljubac veže i za renesansu, u kojoj su bili poznati balovi pod maskama širom cijele Evrope te su se u ponoć skidale maske i dijelili se poljupci, a oni su bili način čišćenja od zla te su predstavljali novi početak.

poljubac
FOTO: MARK MARLOW/EPA

No, najvjerovatnija teorija je da su Nijemci započeli tradiciju novogodišnjeg poljupca. Nijemci su imali svoje novogodišnje zabave širom zemlje, gdje su svi iščekivali ponoć kako bi dobili poljubac. Muzika se zaustavila, prestao je razgovor i odbrojavale su se sekunde do ponoći, a čim je sat pokazao ponoć, padali su poljupci na sve strane, piše Večernji list.

Najromantičniji trenutak

vatromet
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Zatim se preko Nijemaca novogodišnji poljubac proširio i do Amerikanaca te su oni potpuno proslavili taj poljubac svojim holivudskim filmovima, koji su postavili određena očekivanja za poljubac. Često se novogodišnji poljubac prikazivao kao najromantičniji trenutak u kojem se iskazivala ljubav.

Zapadne kulture su modernizirale taj poljubac te se sada smatra da, ako se poljubite tačno u ponoć, vaša godina biti će puna ljubavi, strasti i poljubaca. No, ako u ponoć ostanete bez poljupca, vaša će godina biti usamljena.

Autor: Srpskainfo