БАЊАЛУКА, 28. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је до сада у акцији "С љубављу храбрим срцима" прикупљено више од три милиона КМ за успостављање регистра добровољних давалаца матичних ћелија, док је хуманитарни број 1411 позван више од 70.000 пута. / ФОТО -Борислав Здриња /

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i direktor preduzeća “Sarajevo-gas” a.d. Istočno Sarajevo Nedeljko Elek, nakon današnjeg razgovora, dogovorili su da neće doći do prekida isporuke prirodnog gasa na magistralnom gasovodu u vlasništvu “Sarajevo-gasa”.

Ostaje obaveza da, nakon novogodišnjeg praznika, bude organizovan sastanak i da bude potpisan novi ugovor o transportu prirodnog gasa za 2024. godinu između ‘Sarajevo-gasa’ i ‘Energoinvesta’ – saopšteno je iz preduzeća “Sarajevo-gas”

Podsjetimo, direktor “Sarajevo-gasa” Istočno Sarajevo Nedeljko Elek izjavio je Srni da bez potpisanog ugovora ne može biti nastavljena isporuka prirodnog gasa Sarajevu.

Imamo zakonsku obavezu da sa 31. decembrom, pošto nemamo potpisan ugovor sa sarajevskom firmom “Energoinvest”, prekinemo sa isporukama gasa, pojasnio je Elek i dodao da će u 6.00 časova ujutru biti prekinuta isporuka.

Elek je dodao da bi, budući da nema ugovora, isporuka gasa mogla biti nastavljena jedino ako bi to tražio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

On je istakao da je “Sarajevo-gas” od oktobra upozoravao kolege iz “Energoinvesta” na ovu situaciju, da su ih zvali na sastanke, slali veliki broj dopisa, kako bi bio riješen ovaj problem.

Prema njegovim riječima, predlagali su čak i potpisivanje trogodišnjeg ugovora.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je ranije Srni da ne bi trebalo da bude obustave gasa od 1. januara naredne godine za područje Federacije BiH, nakon što su u petak, 29. decembra, obavljene konsultacije u vezi sa isporukom gasa na nivou predstavnika vlada Srpske i FBiH.

Autor: SRNA/Srpskainfo