Rukometnu reprezentaciju Srbije očekuje veliki izazov na predstojećem Evropskom prvenstvu u Njemačkoj, a Miloš Kos, najbolji mladi lijevi bek planete biće jedan od aduta selektora Orlova Tonija Đerone.

Svoja očekivanja i ambicije, kako reprezentacije, klupske, tako i lične, Kos je iznio u razgovoru za Srpskainfo.

Reprezentacija Srbije takmičiće se u Grupi C, u okviru koje će u Olimpijskoj hali u Minhenu igrati mečeve protiv Islanda (12. januara), Mađarske (14. januara) i Crne Gore (16. januara).

Upravo će zbog toga prvi meč, 12. januara sa Islandom, možda biti i ključan.

Srbija godinama čeka značajan rezultat rukometaša na Evropskom prvenstvu, na kojem su Orlovi napravili najveći uspjeh 2012, kada su igrali u finalu u Štark areni u Beogradu. Naravno, osnovni cilj na predstojećem Evropskom prvenstvu biće plasman Srbije na Olimpijske igre u Parizu, što ističe i sam Kos.

– Grupa nam je dosta teška, očekuju nas tri teške utakmice u grupi, mi se nadamo prolasku grupe i daćemo sve od sebe da tako i bude. Cilj nam je da izborimo kvalifikacije za Olimpijske igre i mislim da imamo velike šanse za to – započinje razgovor Kos za Srpskainfo.

Miloš Kos
FOTO: RSS

Da bi se želja i cilj Kosa i saigrača ispunili potrebno je da Srbija bude u dva najbolja tima sa Eura po konačnom plasmanu među ekipama koji se još uvijek nisu plasirali na turnir ili na kvalifikacioni turnir.

Pošto su Danska i Francuska već izvadile vize za Pariz, a preko plasmana na Svjetskom prvenstvu tamo su Španija, Švedska, Njemačka, Norveška i Mađarska, plasman tih ekipa Srbiju ne zanima.

Ovo će biti drugi put u kratkom vremenskom intervalu da Miloš Kos brani boje Srbije na velikoj smotri, pošto je tokom ljeta odigrao sjajno na Svjetskom prvenstvo za juniore.

Miloš Kos
FOTO: RSS

Iako Srbija nije uspjela osvojiti medalju, Kos je bio jedan od najboljih igrača na šampionatu i vodio je Orlove do visokog četvrtog mjesta. Uvršten je i u idealan tim prvenstva, ali ističe da bez pomoći saigrača to ne bi bilo moguće.

– Naravno da mi znači puno, ali bez tima to ne bi bilo moguće. Velika zahvalnost ide svima koji su bili uključeni u prvenstvo, bez njih ne bih došao do tog ličnog uspjeha – smatra Kos.

Ljubav prema rukometu datira još od malena, a rodila se zahvaljujući članovima porodice.

– Majka i sestra su igrale rukomet, pa se zbog njih rodila ta ljubav, mlađi brat i ja zajedno smo počeli da treniramo zbog njih – navodi Kos koji je prve rukometne korake napravio u rodnoj Kozarskoj Dubici iz koje je 2018. prešao u Izviđač.

FOTO: RK ZAGREB
FOTO: RK ZAGREB

Tamo je rukometno stasao, stigao i do reprezentacije Srbije, što nije prošlo nezapaženo najvećem klubu na Balkanu, Zagrebu, čije boje brani od prethodne sezone.

– U Zagrebu mi je odlično, saigrači i uprava su me lijepo prihvatili, sve je kako treba stvarno uživam u Zagrebu. Ovu polusezonu igrali smo jako dobro, bilježili smo sjajne rezultate i zadovoljan sam igrom, te smatram da u sljedećoj polusezoni možemo još bolje – ističe Kos za Srpskainfo i opisuje kakav je osjećaj naći se na parketu sa najvećim rukometnim imenima, koje je prije određenog vremenskog perioda gledao preko malog ekrana:

Miloš Kos
FOTO: RK ZAGREB/FACEBOOK

“Stariji saigrači su nama mlađima od velike pomoći. Stvarno je odličan osjećaj igrati protiv velikih evropskih klubova i velikih zvijezda u našem sportu”.

Kosu predviđaju blistavu rukometnu karijeru, a za kraj razgovora sumirao je utiske iz prethodne godine, te otkrio ambicije u predstojećoj godini.

FOTO: RKZAGREB/INSTAGRAM
FOTO: RKZAGREB/INSTAGRAM

– Prošla sezona za mene je bila jako uspješna, osvojili smo duplu krunu u Hrvatskoj, na Svjetskom prvenstvu za juniore smo bili četvrti i početak ove sezone u Zagrebu je sjajan. Nadam se da će 2024. biti još bolja i uspješniji za mene, moj tim i reprezentaciju – završio je Kos razgovor za Srpskainfo.

Izvor: Srpskainfo