U skladu sa odlukom Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO) Republike Srpske, od danas je obavezna primjena elektronske zdravstvene kartice.

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske obavještava zdravstvene ustanove i građane da od danas identifikacija i pretraga pacijenata je moguća samo putem elektronske zdravstvene kartice ili u pojedinim slučajevima identifikacionog broja koji nije ЈMBG. Ova promjena je obavezujuća za sve zdravstvene ustanove, uključujući i apoteke, čime će se unaprijediti način obrade zdravstvenih informacija o pacijentu. Izuzetak će biti samo službe hitne pomoći i centri urgentne medicine, gdje će biti u izuzetnim situacijama ostavljena mogućnost identifikacije pacijenata i na druge načine – navode iz FZO Republike Srpske.

Kako su istakli, prelaskom na primjenu isključivo elektronske zdravstvene kartice povećaće se sigurnost i zaštita ličnih podataka pacijenata, uz istovremeno olakšavanje pristupa relevantnim medicinskim informacijama.

– Naime, trenutno u Republici Srpskoj u zdravstvenim informacionim sistemima su zastupljeni različiti načini identifikacije i pretrage pacijenta, identifikacija putem jedinstvenog identifikacionog broja građanina, elektronske zdravstvene kartice, imena i prezimena pacijenta u kombinaciji sa datumom rođenja i slično – dodaju.

Napominju da je uvođenjem elektronske kartice pacijenta i Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS), unaprijeđen način identifikacije pacijenata, čime se povećala sigurnost zdravstvenih i ličnih informacija, kao i transparentnost izvršenih usluga i procedura, zbog čega je i važno da se maksimalno koriste sve ove mogućnosti i prednosti, piše RTRS.

 Sve zdravstvene ustanove su dužne imati čitač elektronske zdravstvene kartice, zdravstveni informacioni sistem koji je integrisan sa IZIS, u slučaju da koriste vlastiti informacioni sistem i mrežno-komunikacionu infrastrukturu za komunikaciju sa IZIS. Prelaskom na primjenu elektronske zdravstvene kartice povećaće se sigurnost i zaštita ličnih podataka pacijenata, uz istovremeno olakšavanje pristupa relevantnim medicinskim informacijama – saopštili su iz Fonda.

Za sva dodatna pitanja i informacije o ovim promjenama, navode da ih građani mogu kontaktirati putem njihove zvanične elektronske pošte.

Autor: Srpskainfo