Poslanik Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milan Petković izjavio je da je u BiH došlo do najveće pravosudne, ali i ustavnopravne krize iz koje je moguće izaći jedino donošenjem zakona o Ustavnom sudu BiH.

“Definitivno je došlo do najveće pravosudne, ali i ustavnopravne krize u postdejtonskoj BiH i jedini mogući izlaz je donošenje zakona o Ustavnom sudu BiH o čemu srpski predstavnici konstantno govore. Za to su, takođe, zainteresovani hrvatski predstavnici koji podržavaju tu ideju”, rekao je Petković Srni.

Petković, koji je i advokat, naglasio je da je to jedino moguće sprovesti na demokratski način, tako da stranaca više ne bude u Ustavnom sudu BiH i da domaće sudije budu izabrane.

“Ima dovoljno kvalitetnih pravnih i ustavnopravnih stručnjaka koji mogu da obavljaju tu dužnost. Zato se nadamo da će već u prvom kvartalu ove godine biti usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH kako bismo izašli iz ove ustavnopravne krize”, istakao je Petković.

Sudija Ustavnog suda BiH Zlatko Knežević rekao je Srni da od sutra zvanično ide u penziju i da u toj pravosudnoj instituciji više neće biti nijednog sudije iz Republike Srpske.

Krajem 2022. godine mandat je istekao sudiji Miodragu Simoviću, a Narodna skupština Republike Srpske nije imenovala nove sudije. Rukovodstvo Srpske smatra da nema smisla imenovati nove sudije koje bi opet bile preglasavane i time davati legitimitet ovom sudu.

Trenutno je u sudu ostalo šest od devet sudija, dvoje bošnjačkih, jedan hrvatski i troje stranih sudija iz Albanije, Njemačke i Švajcarske.

Izvor: SRNA