Zadovoljstvo korisnika, njihovih porodica i zaposlenih u Domu za starija lica Prijedor prioritet je u radu, a 2023. bila je prelomna u poslovanju nakon niza problema koji su kulminirali štrajkovima radnika, a potom i promjenom na čelu ove ustanove, izjavila je direktor Doma Marija Ličanin.
Ona je istakla da je u posljednjih godinu i po dana veliki napor uložen u podizanje kvaliteta usluge, smještaja, kao i radno-okupacione terapije, što je dalo rezultat.

“Mogu da kažem da smo u samo jednoj godini prešli put za koji je u normalnim uslovima potrebno više godina. Mi to vreme nismo imali i morali smo brzo da podignemo nivo poslovanja. Kraj godine dočekali smo sa 189 korisnika što je znatno povećanje u odnosu na kraj 2022. kada je taj broj bio 172”, rekla je Ličaninova Srni.

Ona je podsjetila da su početak njenog mandata u ljeto 2022. godine obilježili prestanak štrajka, deblokada računa, isplata dugova dobavljačima, te isplata pet zaostalih ličnih dohodaka i dugogodišnjih dugovanja za prevoz radnika.

“Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite, Vlada i Savez sindikata Republike Srpske, a pogotovo predsjednik Sindikata Ranka Mišić, koja se posebno angažovala u rješavanju problema radnika, pružili su podršku novom rukovodstvu i zaposlenim radnicima koji su predugo nosili teret svih problema sa kojima se ustanova godinama nosila”, navela je Ličaninova.

Prema njenim riječima, u prošloj godini najveći problem pojavio se prestankom mjera uvedenih tokom vanrednog stanja kada su bez zdravstvenog osiguranja ostali radnici kojima nisu u cijelosti uplaćeni porezi i doprinosi, budući da je Dom za starija lica imao veliki zaostatak u plaćanju i reporgrama po tom osnovu, ali i poreza i doprinosa koji nisu bili obuhvaćeni reprogramom.

“Uz pomoć Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i Vlade Republike Srpske Dom je potpisao reprogram o odgođenom plaćanju poreskog duga za obaveze koje nisu bile obuhvaćene prethodnim reprogramima, sopstvenim sredstvima i uz pomoći Vlade platili smo sve dospjele obaveze i obezbijedili našim radnicima sva prava iz zdravstvenog osiguranja”, naglasila je Ličaninova.

Ona kaže da je to bila prekretnica i siguran znak da je Dom na dobrom putu oporavka.

“Veliku zahvalnost moram da izrazim Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite i Vladi Republike Srpske jer su prepoznali naše napore i sve vrijeme bili pomoć i podrška. Očekujemo nastavak podrške grada Prijedora čija pomoć nije izostala u najtežim trenucima ustanove”, istakla je Ličaninova.

Prema njenim riječima, uprkos znatnom povećanju cijena hrane, struje, energenata, grijanja, vode i komunalnih usluga, u 2023. godini Dom nije mijenjao cijene usluga.

“Sada smo primorani da od 1. januara malo podignemo cijene i to na 950 KM za nezavisne korisnike, 1.050 KM za zavisne, 1.200 KM za smještaj u jednokrevetnim sobama i 1.800 KM za smještaj u dvosobnom apartmanu. U budućem periodu planiramo uvesti dodatne usluge kao što su pomoć u kući i dnevni centar za starija lica”, najavila je Ličaninova.

Ona je dodala da je u 2023. godini velika pažnja posvećena uspostavljanju saradnje sa centrima za socijalni rad iz Republike Srpske i Federacije BiH sa kojima Dom do sada nije sarađivao, da je uspostavljena saradnja sa Domom za starije DEOS iz Trnova u Sloveniji i da je oživljen plastenik u Gerijatrijskom odsjeku.

“Realizovali smo izlete na Kozaru i u Lončare i druženje sa korisnicima Gerontološkog centra Banjaluka, nizom aktivnosti obilježili Dan starijih osoba, Turistička agencija `Vuković` nam je omogućila vožnju turističkim vozićem kroz Prijedor, uz prigodne programe posjetili su nas učenici Osnovne škole `Branko Ćopić`, mališani iz Dječijeg vrtića `Radost` i članovi Udruženja za očuvanje tradicije. Učestvovali smo u projektima sa Srednjoškolskim centrom, a za Uskrs su nas aktivi žena političkih stranaka obradovali jajima, perecima i voćem”, rekla je Ličaninova.

Izvor: SRNA/kozarski