Predsjednik Republike Srspke Milorad Dodik kaže da je Srpska jasno rekla da ne vjeruje Ustavnom sudu BiH koji je vođen nastojanjima pojedinih zapadnih zemalja i muslimanskih političara uradio sve da uruši Dejton, a tu instituciju pretvori u dekadentnu i neustavnu, koja sve što je radila je radila na štetu Ustava BiH, ali i srpskog naroda i Republike Srpske.

– Odlazak stranih sudija i poništavanje svih nesutavnih odluka, uslov je Srpske, koja do tada neće birati sudije. Republika Srpska ranije je birala sudije Ustavnog suda BiH u dobroj mjeri uvjerena da je moguća pravičnost u pogledu djelovanja ovog suda – rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Nažalost, kaže Dodik, posljednjih godina to nije slučaj.

– Zato mi ne možemo da vjerujemo toj instituciji. Sudije Srbi tamo su služili kao dekor, a ne kao konstruktivni dio zaštite Ustava, ne samo Srba i Republike Srpske, već i ustavnih vrijednosti. To su zloupotrijebili do te mjere da je sve postalo besmisleno – rekao je Dodik u Banjaluci nakon sastanka sa Njegovim preosveštenstvom episkopom banjalučkim Јefremom.

Istakao je da je Republika Srpska jasno rekla da dvojica sudija iz Srpske neće biti izabrana dok se ne reguliše novi sastav Ustavnog suda, te mu se oduzmu sve neustavne nadležnosti i pravila koja je sam sebi pribavio.

Autor: RTRS