Predsjednik Srpske Milorad Dodik je rekao da će Republika Srpska kreirati novi izborni zakon koji će biti u skladu sa Ustavom BiH i Srpske.

– Srpska će donijeti svoj izborni zakon, koji predviđa ustavno pozicioniranje Srpske i koji će predvidjeti da izborna komisija Srpske provodi opštinske i republičke izbore. Vratićemo nadležnost koja nam pripada – poručio je Dodik nakon sastanka sa predsjednicima koalicionih stranaka i šefovima poslaničkih klubova u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Dodik je rekao da će ovo zakonsko rješenje biti upućeno po hitnom postupku u Narodnu skupštinu Republike Srpske.

Dodik je istakao da je neprihvatljivo živjeti u zemlji gdje neko nameće izborna pravila, koja inače dogovaraju politički subjekti.

– Nećemo zadirati u izbor Predsjedništva i poslanika za PD PS BiH. To će i dalje sprovoditi CIK – naveo je Dodik.

Dodik je rekao da je narušen odnos Srpske i nivoa vlasti na novou BiH zahvaljujiući Kristijanu Šmitu.

– CIK BiH je ranije potpuno neustavno preuzeo određene ingerencije nad provođenjem izbora, a koje pripadaju Republici Srpskoj. Smatramo da je pitanje Izbornog zakona jedno od najvažnijih pitanja i da donošenje tog zakona mora biti rezultat dogovora unutrašnjih političkih faktora – rekao je Dodik.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da će u ponedjeljak, 8. januara, biti održan sastanak sa predstavnicima svih političkih stranaka koje imaju narodne poslanike, a tema će biti izborni zakon Srpske.

Kada je riječ o donošenju Izbornog zakona Republike Srpske, Stevandić je naglasio da je on utemeljen u Ustavu Republike Srpske i BiH i da nema pravnih problema da bi bio donesen, te da neće biti predmet nekog velikog sporenja.

– Bitno je da smo se dogovorili da pozovem sve predstavnike svih političkih partija, i u vlasti i opozicije, koje imaju poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske da 8. januara sjednemo oko toga, mnogo prije nego bi se zakon donosio, da porazgovaramo o toj temi – rekao je novinarima Stevandić, koji je i lider Ujedinjene Srpske.

Autor: RTRS