Lider NPS-a Darko Banjac poručio je da Republika Srpska u 2024. godinu ulazi s namjerom da odbrani svoje nadležnosti u okviru državne zajednice koja se zove BiH.

On je rekao da će Srpska u skladu s Ustavom i Dejtonskim sporazumom podnijeti Narodnoj skupštini svoj izborni zakon.

“To je u skladu sa Ustavom i Dejtonskim sporazumom, jer Dejtonski sporazum predviđa da entiteti, u ovom slučaju Republika Srpska, sprovode izbore za lokalne i svoj republički nivo”, istakao je Banjac nakon sastanka lidera stranaka koalicije u Banjaluci i dodao:

“Srpska već ima svoju izbornu komisiju, FBiH je dala svoje nadležnosti CIK-u, dok Srpska to nije uradila. Sprovešćemo izbore sa svim onim što traže međunarodna zajednica i vampirske ambasade i svim onim što turista Šmit i ljudi iz opozicije traže kako bi bila kontrola procesa, ali će Narodna skupština to donijeti i Srpska će imati svoj izborni zakon”, rekao je Banjac.

Govoreći o Ustavnom sudu BiH Banjac je poručio da on trenutno nema legitimitet.

“Ustavni sud mora da odražava državno uređenje državne zajednice”, rekao je Banjac i naglasio da to ne može dok u njemu sjede stranci.

“Ustravni sud nema legitimitet, on ne može donositi odluke zato što u njemu ne sjede sudije iz Srpske”, istakao je lider NPS-a.

Banjac je naglasio da niko ne može da zabrani proslavu 9. januara, jer je to dan kada je rođena Republika Srpska.

“Deveti januar je dan rođenja Republike Srpske, utemeljen u Dejtonskom sporazumu, on je potpisan i kao takav mi ga slavimo. Ne možete nekome oduzeti dan rođenja. Očekujem da gospodin Šmit, koji je turista, proslavi to u Sarajevu. Pa čak i od partnera iz FBiH da proslave u svojim institucijama Deveti januar”, naglasio je Banjac.

Izvor: ATV