Prva pobjeda rukometaša Srbije u Granoljersu na pripremnom turniru pred start Evropskog prvenstva.

Nisu Orlovi briljirali, ali čini se da su sa pola gasa dobili Slovačku sa 31:24 (16:14), reprezentaciju koju su lako oba puta dobili i u kvalifikacijama prošle godine. Selektor Toni Đerona je iskoristio priliku da rasporedi minutažu na svih 18 igrača, a čak 12 su se upisali u listu strijelaca.

Lazar Kukić i nepogrješivi sa linije sedam metara Bogdan Radivojević su bili najraspucaniji kod Orlova, dobri su bili i golmani Vladimir Cupara i Dejan Milosavljev. Odličan je bio i najmlađi reprezentativac, pivotmen Luka Rogan sa tri pogotka. Jasno da selekcija Srbije može i mora mnogo bolje, ali treba i sakriti neke adute pred šampionat Starog kontinenta.

Đerona je počeo startnu postavu sa Lazarom Kukićem, Milošem Kosom i Milošem Orbovićem na bekovskim pozicijama, na krilima su bili Vanja Ilić i Bogdan Radivojević, na crti Dragan Pešmalbek, dok je na golu stajao Vladimir Cupara. Miljan Pušica je bio defanzivni specijalista, mijenjao je u odbrani Kukića.

Sjajno je Srbije počela, već u 11. minutu imali su 9:4. Lazar Kukić je na startu bio raspoložen, dao je brza četiri pogotka. Poslije tajm-auta Slovaka, Orlovi su stali u napadu, bilo je i nekoliko tehničkih grešaka, smušeno je djelovala Srbija u napadu prije svega, pa se topila prednost. Bogdan Radivojević je sa pet golova bio najefikasniji u prvih 30 minuta, od toga tri sa linije sedam metara, dok je Vladimir Cupara imao pet odbrana, od toga jedan sedmerac. Na odmor se otišlo samo sa +2 – 16:14.

U nastavku, brzo je Srbija napravila mini seriju 3:0, povela sa 19:14. Dva brza gola delo je Mijala Marsenića, dva prva šuta odbranio je Dejan Milosavljev, pa pobjeda nijednog trenutka nije dolazila u pitanje. I najmlađi igrači, Luka Rogan, Miloš Kos i Uroš Kojadinović su se upisali u listu strijelaca, dobili su veliku minutažu. U finišu tri vezana gola djelo je Rogana, pivotmena šampiona Srbije, Vojvodine.

Za igrač utakmice proglašen je srednji bek Srbije Lazar Kukić. Najefikasniji je bio Bogdan Radivojević sa osam golova, od toga šest sa linije sedam metara (bez promašaja). Kukić se pet puta upisao u listu strelaca. Po tri pogotka dali su Luka Rogan, Uroš Kojadinović i Mijajlo Marsenić, dok su po dva puta pogodili Miloš Kos, Dragan Pešmalbek, Marko Srdanović. Jednom su zatresli mrežu Slovaka Petar Đorđić, Vanja Ilić i Uroš Borzaš. Dejan Milosavljev je imao osam odbrana, a Vladimir Cupara pet, od toga jedan sedmerac.

Zbog lakše povrede u Beogradu je ostao kapiten Nemanja Ilić, dok je Đerona sačuvao za ovu priliku rovitog Marka Milosavljevića koji nije bio u sastavu. Predrag Vejin je igrao samo u prvih nekoliko minuta nastavka, ali čini se da i dalje osjeća posljedice povrede, pa nije ulazio više u igru.

U prvom meču turnira u Granoljersu, Španija je pobijedila Poljsku sa 31:25.

Orlovi će sutra (17.45) da odmjere snage sa Poljskom, neuporedivo boljom selekcijom od Slovaka, dok u subotu igramo da domaćinom Španijom posljednju provjeru pred Evropsko prvenstvo i duel sa Islandom 12. januara u Minhenu, navodi Mozzart sport

Autor: Srpskainfo