Integrisani zdravstveni informacioni sistem, IZIS zbog hakerskog napada nije u funkciji u prvim danima ove godine. Pacijenti prijedorskog Doma zdravlja primjećuju da je ljekarima potrebno više vremena za pregled jer umjesto na računaru, sve moraju da pišu olovkom.

Iz Doma zdravlja navode da nemogućnost pristupa elektronskim zdravstvenim kartonima pacijenata u velikoj mjeri otežava i usporava rad ambulanti i službi. Službenik za informisanje Doma zdravlja Prijedor Ivana Šalabalija kaže da će svi pacijenti dobiti neophodnu zdravstvenu uslugu.

“Zbog nemogućnosti rada u IZIS-u dobili smo prije dva dana od Fonda zdravstvenog osiguranja RS instrukcije da u narednim danima, dok IZIS ne radi, ne vraćamo pacijente niti im naplaćujemo preglede bez obzira na status osiguranja, a evidentiramo sve u interne protokole. Zbog usporenosti ovakvog načina rada, uputili smo apel pacijentima koji nisu hitni da se telefonski zakazuju kao i ranije”, rekla je Šalabalija.

Recepti za lijekove popunjavaju se u pisanoj formi. Direktor JZU Gradska apoteka Prijedor Željko Šormaz kaže da su iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS dobili instrukcije o načinu rada nakon hakerskog napada .

“Pad sistema je uzrokovao više problema, ali najviše su pogođeni građani i pacijenti. Teško je svima vjerujte, ali niko nema čarobni štapić da riješi problem i moramo da apelujemo na strpljenje, ali niko ne ide kod ljekara ukoliko mu to nije potrebno i ne dolazi u apoteku ako mu ne treba da dobije lijek ili nešto drugo. Izdavanje lijekova se vratilo na prijašnji sistem, prije uvođenja IZIS-a, svi se recepti taksiraju, sve se to zabilježi. Na kraju će se ti recepti fakturisati Fondu kako je propisano, ali sada je to sve sporije, komplikovanije, ali mi ćemo odraditi svoj dio posla, svi koji dođu dobiće sve što im je potrebno”, poručuje Šormaz.

Iz Fonda zdravstvenog osigurnja Republike Srpske saopštili su da se intenzivno radi na ponovnom uspostavljanju IZIS-a.

Izvor: kozarski