U prijedorskoj Boračkoj organizaciji ističu da je značaj obilježavanja 9. januara u potvrdi kontinuiteta nastanka Republike Srpske. “Niko ne može poreći činjenicu da je Republiika Srpska osnovana u miru 9. januara 1992. godine kao izraz želje srpskog naroda za opstankom na prostoru BiH”, kaže predsjednik ove organizacije Vojo Kondić. On dodaje da se datumi rođenja ne mogu mijenjati. “Gušenjem institucija Republike Srpske, omalovažavanjem značajnih datuma njenog osnivanja, degradiranjem i omalovažavanjem, dolazi do urušavanja onoga zašta smo se mi kao narod, kao borci srpski borili, a to je znači želja za našim opstankom, bez namjere da bilo koga ugrozimo. Mi sve naše komšije, prijatelje, sugrađane druge nacionalnosti i vjere poštujemo. Ne ulazimo u njihove datume obilježavanja, da li se slagali sa njima ili ne slagali, ali isto tako ne možemo da dozvolimo da nama neko kroji i da oduzima datum našeg rođenja”, kaže Kondić.

Demobilisani borci kažu da je 9. januar najznačajniji datum u novijoj srpskoj istoriji jer je tog dana ovjekovječena Republika Srpska kao garant opstanka srpskog naroda na ovim prostorima. “Srpski narod mora slaviti i proslavljati 9. januar zato što je tog dana nazvana Republika Srpska, a potvrđena u Dejtonu krajem 1995. godine. Pozivam sav srpski narod da stane iza institucija Republike Srpske koje brane Republiku Srpsku jer vidimo da napadaju sa svih strana. Institucije se neće uspjeti odbraniti bez naše pomoći”, ističe Zoran Predojević, član Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske.

Pokazali smo da smo miroljubiv narod, koji želi mir i slobodu i zajednički život sa ostalim narodima. Dok god živimo obilježavaćemo 9. januar kao značajan datum, koji nikoga ne ugrožava“, poručuje Ranko Kolar, načelnik Odjeljenja za boračko invalidsku zaštitu. „Republika Srpska je nastala prije izbijanja oružanih sukoba zato što je srpski narod shvatio da je to jedino rješenje  da se raspadom Jugoslavije na ovim prostorima stvori, da kažem, jedna Republika Srpska, koja će čuvati, prije svega, idntitet srpskog naroda i svih ostalih naroda koji žele da žive na ovoj teritoriji u miru. Danas kada obilježavamo 32 godine od nastanka Republike Srpske, ovaj datum je značajan, ne samo za srpski narod, nego inače za sve narode koji žive i koji žele mir na ovim prostorima“, ističe Kolar.

„Republika Srpska je jedini garant opstanka srpskog naroda zapadno od Drine, a prihvatanje ukidanja važnih datuma moglo bi dovesti i do zahtjeva da se ukinu krsne slave, paljenje svijeća i davanje određenih imena djeci”, kategoričan je Kondić. On je pozvao demobilisane borce, porodice poginulih boraca, ratne vojne invalide i građane da dostojanstveno obilježe Dan Republike Srpske.

Izvor: kozarski