Sljedeća sedmica će biti najhladnija u januaru, kažu dugoročne prognoze, ostaće hladno, biće malo padavina na granici kiše i snijega

Godina u koju smo ušli prije pet dana biće još toplija od prethodne, rekao je meteorolog Nebojša Kuštrinović.

U Banjaluci od 1882. godine, od kad postoje mjerenja, nikad nije bilo toplije.

Kako je rekao Kuštrinović. gostujući u Centru dana ATV-a, zahvaljujući klimatskom fenomenu Еl Ninjo imali smo najtopliju godinu, 2023. ali prema prognozama i analizama klimatologa, ova 2024. biće još toplija.

„Raspored godišnjih doba je sasvim drugačiji. Sada imamo zime koje su dosta toplije, ali padavinama bogatije. Proljetos smo imali padavine, mraz nije nanio štete, ali kiša koja ja padala iz dana u da, uz relativno visoke temperature, uslovila je da voćari tokom proljeća nisu imali oplodnje. Sve to, na neki način, utiče, a na nama je da se tome prilagodimo“, izjavio je Kuštrinović.

On je rekao da zbog klimatskih promjena i globalnog zatopljenja pojedine autohtone vrste voća i povrća nestaju, jer ne mogu da se prilagode.

Podsjetio je da će na Božić doći do nagle promjene temperature. I u Banjaluci se već u podne očekuje snijeg.

„Narodna meteorologija kaže nema zime dok Božić ne mine, dakle, do Božića med od Božića led. Narodna meteorologija ima dosta vjerovanja i za boju neba, ponašanje životinja, ponašanje ptica često seljaku pomogne da zna kakvo će vrijeme biti“, rekao je on.

Kako kaže, postoji narodno vjerovanje da ako Božić pada u nedjelju, zima će biti vjetrovita, da će proljeće biti kišovito, da će ljeto biti suvo i toplo a jesen kišovita.

„Kada izgori badnjak, ako je puno pepela biće dosta snijega, ako nema pepela, malo će snijega biti.

Sljedeća sedmica će biti najhladnija u januaru, kažu dugoročne prognoze, ostaće hladno, biće malo padavina na granici kiše i snijega.

Izvor: aloonline.ba