Zvanični program proslave Dana Republike Srpske 2023. godine počinje 8. januara u deset časova polaganjem vijenaca na Spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske, na groblju Sveti Pantelija u Banjaluci.

Sat vremena kasnije slijedi polaganje vijenaca na Trgu palih boraca NOR u centru Banjaluke, plato ispred hotela „Bosna”.

U 12 časova biće polaganje vijenaca na Spomen kosturnici na Gradskom groblju. Tom prilikom položiće se cvijeće i na grobnici dvanaest banjalučkih beba, takođe na Gradskom groblju.

Isti dan u 16 časovam, u dvorani “Borik” je svečana akademija povodom Dana Republike Srpske. Radio – televizija Republike Srpske direktno će prenositi svečanu akademiju, kao i sve druge događaje.

Zatim, u 18 časova slijedi svečani prijem u zgradi Vlade RS.

Utorak, 9. januar

U utorak, 9. januara, program počinje u 10 časova polaganjem vijenaca na srpskom vojničkom spomen-groblju Novi Zejtinlik u Sokocu, a za podne je planirana dodjela odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima, u Kulturnom centru Banski dvor, Banjaluka.

U 14 časova je sjednica Senata Republike Srpske, u Palati Republike, a centralni događaj – svečani defile, uslijediće u 17 časova na Trgu Krajine, uz dron šou, maping i 3D animacija sa vizualom simbola Republike.

U 19 časova 9. januara na Trgu Krajine biće održan koncert na kojem će nastupiti regionalne zvijezde Danica Crnogorčević, Aca Lukas, Miroslav Ilić i Baja Mali Knindža.

Miroslav Ilić
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

U 20 časova je predstava Nacionalnog dramskog pozorišta Rusije (Aleksandrinskog teatra) iz Sankt Peterburga – u Narodnom pozorištu Republike Srpske.

Srijeda, 10. januar

Treći dan, u srijedu, Dan Republike biće obilježen u Distriktu Brčko polaganjem vijenaca na Spomeniku srpskim braniocima Brčkog. Potom u 12 časova slijedi svečana akademija, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Republike Srpske.

Autor: Srpskainfo