U porti Hrama Svete Trojice u Prijedoru večeras je osveštan i naložen centralni badnjak koji je tokom današnjeg Badnjeg dana uz pjesmu i veselje dočekan u više gradskih naselja.

Badnjak je dočekan na Trgu majora Zorana Karlice gdje je prigodan program pripremilo Udruženje za očuvanje tradicije. Kum centralnog badnjaka Zoran Torbica poželio je svima puno zdravlja, sreće, ljubavi i mir.

” Ovo je bio jedan prekrasan dan, vrijeme okupljanja sa prijateljima, ljudima koji nam nešto znače u životu, okupiti porodicu ponovo na jednom mjestu na ognjište i dočekati najradosniji praznik u hrišćanstvu, rođenje Isusaa Hrista koje nam slijedi sutra- Božić to je najveća radost. Imam samo da poručim Mir božiji, Hristos se rodi. Puno zdravlja, sreće , ljubavi i mira u svijetu”, rekao je Torbica novinarima.
Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor istakao je da je ovo bio dan kako se samo poželjeti može.
” Istorija , tradicija , običaji i od samog jutra kako nam običaju nalažu krenulo se u sječu badnjaka , ukrašavanje badnjaka, banjak je prolazio ulicama našeg grada i kad pogledate ovdje da u dvorište Crkve Svete Trojice ima puno dječice i to je ono što je najvažnije , da ima ko da nastavi naše običaje i tradiciju, da imamo kome da ostavimo sve ovo što radimo”, rekao je Javor.
On je dodao da je ovo vrijeme kada se svi zajedno okupljamo, kada svi praznujemo , kada se veselimo, pjevamo.
” To je ono što želimo sa ovoga mjesta da poručimo- da smo svi okupljeni oko crkve, vjera je uz nas bila kada je najteže i da trebamo da budemo uz crkvu, uz Boga, našu vjeru pravoslavnu ne samo kada su praznici i ono što je najvažnije jedinstvo i sloga, tu poruku šaljemo odavde dobro zdravlje i da Božić sutra dočekamo u krugu svojih porodica uz tradicionalni pozdrav Mir Božji. Hristos se rodi”, poručio je Javor.
Protonamjesnik Dragan Hrvaćanin rekao je da je nakon nalaganja badnjaka, služeno večernje bogosluženje na kojem su osveštani pripremljene badnjačići sa slamom koje parohijani nose kući sa blagoslovom današnjeg dana.
“Poslije toga imamo za naše najmlađe pijukanje što je već u tradiciji i običajima od davnina koje su nam naši preci predali i mi to prihvatili i učimo naše najmlađe da i oni sutra to čine. Neka je srećan i Bogom blagosloven današnji Badnji dan svim našim vjernicima i da dočekamo sutrašnji dan – veliki praznik i to na najbolji način svetom liturgijom koju ćemo služiti u pet časova ujutru lomljenjem božićne česnice i da se potom blagoslov liturgije prenese i u naše domove i da svim bude srećno i blagosloveno”, poručio je Hrvaćanin.

Izvor: prijedorgrad