Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović čestitala je svim građanima Srpske 9. januar – Dan Republike Srpske.

Svim našim građanima čestitam 9. januar Dan Republike Srpske – navela je Cvijanovićeva na “Instagramu”

Ona je ranije poručila da je 9. januar za Republiku Srpsku dan pobjede, simbol i praznik slobode, te da se Srpska ne može i nikada neće odreći svog Dana Republike.

-Zato ga ponosno proslavljamo i ove, kao i prethodnih godina, a tako će biti i ubuduće! Ne iz inata prema bilo kome, već iz ljubavi prema Republici Srpskoj – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je izrazila zahvalnost svima koji su u proteklom periodu dali doprinos u razvoju Republike Srpske, bilo da je riječ o onima koji su učestvovali u Odbrambeno-otadžbinskom ratu ili onima koji su prošli kroz različite političke procese i donosili teške odluke.

-Istrajali smo sve ovo vrijeme, istrajaćemo i u budućnosti – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je poručila da će Srpska i u budućnosti biti stabilna i istrajna.

-Kroz Dan Republike želimo da poželimo svim našim građanima mirnu i stabilnu Republiku Srpsku, uz naše obećanje da ćemo raditi da tako bude i u budućnosti – poručila je Cvijanovićeva.

Republika Srpska proslavlja Dan Republike i 32 godine postojanja.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Republika srpskog naroda u BiH.

Srpsku su osnovali srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali status konstitutivnog naroda.

Autor: SRNA/Srpskainfo