NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije, koji je danas služio Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, pozvao je srpski narod na jedinstvo i slogu, te ukazao da onaj ko se opredijelio da Svetog Stefana uzme za svog pokrovitelja pred Bogom – opredijelio se da bude svjedok Hristov.

Srpski patrijarh rekao je da je, osim radosti rođenja Hrista, danas prisutna radost da može čestitati Svetog Stefana, prvog arhiđakona, ali i slavu Republike Srpske.

“Onaj koji se opredelio da Svetog Stefana uzme za svog pokrovitelja pred Bogom, opredelio se i za ono što simboliše ovaj hram, a to je krst”, rekao je patrijarh srpski u obraćanju vjernicima.

NJegova svetost je pozvao srpski narod na jedinstvo i slogu.

“Treba da služimo jedinstvu Hristu, svojoj crkvi i svom narodu kako bismo onda služili čitavom svetu i svim narodima sveta, kako bismo onda mogli da se molimo, ne samo za sebe, nego i za sve ljude, a naročito one sa kojima živimo”, rekao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh Porfirije je poželio da Bog podari mir, ljubav, razumijevanje i osjećaj ljudi da su potrebni jedni drugima.

Po okončanju liturgije, pristupljeno je osveštanju i lomljenju slavskog kolača u prisustvu najviših zvaničnika Republike Srpske.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednici skupština Republike Srpske i Srbije Nenad Stevandić i Vladimir Orlić, premijer Srpske Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, te ministar odbrane Srbije Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

Među okupljenim na liturgiji bili su i ministar za naučnotehnološki razvoj i visko obrazovanje Željko Budimir, ministar privrede i preduzetništva Srpske Vojin Mitrović, energetike i rudarstva Petar Đokić, srpski delegati u Domu naroda parlamenta BiH Radovan Kovačević i Snježana Novaković Bursać.

Na liturgiji su bili i generalni konzul Srbije u Banjaluci Miloš Vujić, kao i lider PDP-a Branislav Borenović, te gradonačelnik Draško Stanivuković.

Liturgiji su prisustvovali i predstavnici Trećeg pješadijskog /Republike Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, te brojni građani i vjernici.

Prije liturgije organizovan je doček patrijarha Porfirija pred banjalučkim Sabornim hramom.

Izvor: SRNA/kozarski