Izjave da je došlo vrijeme da Republika Srpska proglasi nezavisnost od BiH su rezultat nemogućnosti Srpske da nađe ustavnu poziciju unutar BiH, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je u intervju za “Glas Evrope” rekao da ta nemogućnost potiče od odluka američke i britanske Ambasade, koje su uspostavile kontrolu nad BiH.

Oni kontrolišu Ustavni sud BiH, kao i zakonodavnu vlast. Ovo vidimo kao kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, potpisanog 1995. godine, i nemogućnost da se on poštuje na pravi način – naglasio je Dodik.

Dodik je napomenuo da Zapad želi da Republika Srpska ne postoji, te da su sa Zapada obećavali muslimanima da će, ako potpišu Dejtonski mirovni sporazum, vremenom, kao rezultat njegove implementacije, Republika Srpska biti smanjena, a BiH postati unitarna država.

U tom pogledu, mi se sada suočavamo sa najvećim problemom sa zapadnim zemljama, jer se protivimo činjenici da će BiH biti unitarna i centralizovana. Naš glavni cilj je ustavni položaj Republike Srpske u okviru BiH. A mi to ne dobijamo. Pod stalnim smo pritiskom da stalno smanjujemo obim naše autonomije unutar Republike Srpske. To će dovesti do toga da nam se oduzme autonomija – upozorio je Dodik.

Predsjednik Srpske podsjetio je da je Zapad “doveo osobu koju su oni navodno ovlastili da vodi”, te da već 25 ili 30 godina u Ustavnom sudu BiH sjedi troje stranih sudija, koji ne donose odluke po Ustavu, već se rukovode tuđim uticajem.

Dakle, ne očekujemo proglašenje nezavisnosti Republike Srpske niti bilo kakve simpatije Zapada. Nemamo planove da se Srpska osamostaljuje, ali će nas na kraju na to natjerati ako nastave da vode istu politiku – poručio je Dodik.

Milorad Dodik na svečanoj akademiji povodom Dana RS
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Dodik je naveo da bi većina stanovništva Srpske podržalo odluku o nezavisnosti, jer nikad nisu ni željeli da Republika Srpska bude dio BiH.

-Međutim, po okončanju rata u Jugoslaviji, Srbija se našla u veoma nepovoljnom položaju i mi to nismo očekivali. Prema tome, bili smo prisiljeni da prihvatimo tu odluku formalizacije države, što je za nas bila bolna tačka Dejtonskog mirovnog sporazuma. Dakle, sve dok je taj sporazum na snazi, Republika Srpska je u sastavu BiH – napomenuo je Dodik.

Prema riječima predsjednika Srpske, što više BiH pokušava da centralizuje državu, to je veća i želja Srba da ne žive u BiH, jer ne žele centralizovanu državu.

Na pitanje kako će Sarajevo reagovati ako Republika Srpska proglasi nezavisnost od BiH, Dodik je istakao da bi bilo potrebno mnogo vremena da se odgovori na to pitanje.

Imamo tročlano Predsjedništvo koje vlada zemljom. Za angažovanje Oružanih snaga BiH potrebna je jednoglasna odluka koju donosi i srpski predstavnik. S druge strane, u vojsci ima i Srba i Hrvata. Siguran sam da bi, kada bi se dobila odgovarajuća komanda da se krene u ofanzivu na Republiku Srpsku, oni odbili da učestvuju u takvoj operaciji, jer bi svaka takva akcija bila protivzakonita – rekao je Dodik.

Dodik je podsjetio da je, s druge strane, policija je na teritoriji drugog entiteta, FBiH.

Ne diramo ih i ne idemo kod njih. Takođe, sporazum između entiteta zabranjuje ulazak bilo kakvih oružanih snaga na teritoriju druge strane bez saglasnosti. Međutim, zadatak policijskih snaga Federacije nije da brane BiH kao državu, već kao entitet. Ako bi napali teritoriju Republike Srpske, to bi predstavljalo akt agresije. Isključujemo tu mogućnost – dodao je Dodik.

Autor: SRNA/Srpskainfo