Predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara izjavila je da su strane sudije u Ustavnom sudu BiH nepotrebne i da je krajnje vrijeme da se prestane sa ovom praksom.

Ako nismo u stanju preuzeti odgovornost za sve procese u ovoj zemlji, kako možemo pričati i nadati se ikakvim novim integracijama i napretku poput EU puta, rekla je Bradara za sarajevsko “Oslobođenje” i dodala da je važno raspravljati o zakonu o Ustavnom sudu na kojem insistira predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Bradara je istakla da ne priželjkuje strane intervencije jer je to nešto što vraća godinama, ako ne i decenijama unazad.

-Pa, je li konačno vrijeme da donosimo odluke sami i sami nosimo odgovornost za procese u ovoj zemlji? – upitala je Bradara, te ocijenila da je blokada u radu federalnog Parlamenta rješiva i bez intervencija sa strane.

Prema njenim riječima, situacija u Parlamentu FBiH plod je smislene blokade nekolicine ljudi i njih treba pozvati na odgovornost.

-Ne dolaziti na posao, ne ispunjavati obaveze za koje ste plaćeni, ne dopustiti novim kolegama poslanicima da preuzmu obaveze koje im zakonom prpadaju trebalo bi biti krivično djelo. To nisu pravilnikom ili nekim drugim aktom propisani načini „borbe“, nego samo blokada – ocijenila je Bradara.

Ona je konstatovala da zbog blokade radnih tijela Predstavničkog doma Parlamenta FBiH kasni donošenje odluka, uključujući i budžet, kao i imenovanje sudije Ustavnog suda BiH iz reda hrvatskog naroda.

Kada su u pitanju višegodišnja nastojanja da se dođe do ustavnih i izmjena Izbornog zakona BiH, Bradara je ocijenila da je problem neiskrenost, odnosno neprihvatanje stvarnosti u BiH. -U svemu tome odjednom se nameće tema tehničkih izmjena Izbornog zakona. Nismo mi (HDZ BiH) protiv njih, svako realan želi pravedne i demokratske izbore, ali to ne znači da preko noći trebamo pristati na potpuno novi izborni proces. Jesmo li svjesni tehničkih mogućnosti naših birališta, svijesti naših birača – pita Bradara.

Autor: SRNA/Srpskainfo