Da se ne lažemo, onima kojima smeta 9. januar, u stvari smeta Republika Srpska i njeno postojanje. I mi to razumijemo. Ali je nama Republika Srpska najvažnija i najbitnija na svijetu! Sve može da bude i prođe, pa i BiH, ali će Srpska ostati i opstati, naglasio je delegat u Klubu srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević.

On je konstatovao da priče da 9. januar smeta zbog toga što se taj dan obilježava i određeni pravoslavni praznik samo su priče za malu djecu. Kovačević je naglasio da je Dan Republike sekularni i građanski praznik koji se obilježava 9. januara, dok se praznik Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana, u skladu sa tradicijom SPC, po Јulijanskom kalendaru obilježava 27. decembra.

– Zanimljivo je da je i sam Bakir Izetbegović, koji je Ustavnom sudu BiH i uložio apelaciju za osporavanje 9. januara, poput američkog ambasadora Majkla Marfija rekao da ne osporava da Srpska slavi Dan Republike, dao i prijedlog da se Dan Republike Srpske obilježava 21. novembra. Dakle, na Aranđelovdan.

On je upitao da li je moguće da je baš i Bakiru Izetbegoviću i Majklu Marfiju draži arhanđel Mihailo od arhiđakona Stefana?!

– Ili je možda problem u tome da je 9. januar prejaka asocijacija na činjenicu da je Republika Srpska nastala prije rata?! Da se u ratu koji nije htjela branila i odbranila. Dok bi 21. novembar ukazivao na laž kako je Republika Srpska proizvod rata. Što je lakše poništiti i ukinuti – objavio je Kovačević na “Iksu”.

– Na poništavanje i ukidanje zaboravite. Neka je vječna Republika Srpska! – poručio je Kovačević.

Autor: RTRS