Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je 9. januar za Srbe mitski dan, jer je tada stvorena Republika Srpska i da neće odustati od obilježavanja tog datuma.
Dodik je, komentarišući medijsku i političku hajku iz Federacije BiH /FBiH/ zbog proslave 9. januara – Dana Republike, napomenuo da je 20 godina obilježavan Dan Republike i da nikome nije smetalo u tom entitetu.

“Sada su odjednom izmislili da je to priča koja se poklapa sa našim vjerskim praznikom”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je istakao da su okolnosti dovele do toga da je Republika Srpska nastala na dan kada se slavi Sveti Stefan.

“To orgijanje, paljenje zastava i slično koje tamo gledamo je apsolutno neprihvatljivo”, rekao je Dodik.

U Zenici je u utorak naveče, 9. januara, zapaljena zastava Republike Srpske, a grupa huligana uzvikivala je “Alahu ekber” i “Tekbir”. Prema snimcima koji su se pojavili na društvenim mrežama grupa huligana je nosila i ratne zastave takozvane Armije BiH. Vandalski čin dogodio se na dan kada je Republika Srpska obilježavala svoj praznik – Dan Republike.

Iste večeri grupa građana je protestovala ispred pravoslavne crkve u Konjicu zahtijevajući da bude skinuta srpska zastava koja je stavljena za pravoslavni Božić, a na lice mjesta izašla je i policija kako bi obezbijedila objekat.

Izvor: SRNA/RTRS