Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor izjavio je danas da će na Bogojavljenje Prijedor , crkva i građani poslati poruke mira, ljubavi, života i suživota.

On je nakon sjednice Organizacionog odbora bogojavljenskih svečanosti izrazio zadovoljstvo što je ova tradicija obnovljena prije 11 godina i zahvalnost učesnicima plivanja za krst časni i građanima koji u velikom broju prate ovaj događaj.
“Crkva je simbol opstanaka srpskog naroda na ovim prostorima i zaista želimo da svake godine podignemo za ljesticu iznad i samu organizaciju. Ovdje smo prije svega da provedemo sve procedure, da sve bude onako kako treba, da ne dozvolimo ni jedan propust”, rekao je Javor novinarima .
On je naveo da je grad Prijedor jedan od gradova Republike Srpske gdje se svake godine prijavi najveći broj plivača.
“To nas čini ponosnim, to nas čini jednostavno jedinstvenim na ovom kraju, na ovom području”, dodao je Javor.
Protonamjesnik Dragan Hrvaćanin rekao je da je sve spremno za bogojavljenske svečanosti, da se prijave plivača primaju do 18. januara u 17.00 časova, kada počinje večernja služba, i da se i ove godine očekuje oko 50 do 60 učesnika plivanja.
“U 9.00 časova služimo svetu liturgiju, potom veliko osvećenje vode, s obzirom da je praznik Bogojavljenja, a onda u 11.00 časova, kao što je to uobičajeno, kreće Bogojavljenska litija, ovdje od crkve i idemo do rijeke Sane, a poslije plivanje za časni krst”, rekao je Hrvaćanin.
Organizacioni odbor poziva sve zainteresovani za plivanje da se prijavie na telefon 065 397 684.
Organizator Bogojavljenskih svečanosti je Crkvena opština Prijedor, a pokrovitelj gradonačelnik Prijedora.

Izvor: prijedorgrad