Glavni imam Islamske zajednice u Kozarcu, u Prijedoru, Amir ef. Mahić, ponovo se u propovjedi bavio Srbima pravoslavcima i njihovim praznicima.

U hutbi 12. januara, čiji je vido snimak objavljen na Jutjubu, Mahić Pravoslavnu novu godinu naziva „tamo nekom“.

Pošto su iza nas pravoslavni Božić, iza nas je obilježavanje neustavnog dana ovog entiteta, ispred nas je obilježavanje neke tamo nove druge godine Pravoslavne itd. Svi ovi elementi su popraćeni veoma često pokušajem da se zaplaši ovdašnji musliman Bošnjak, da se obeshrabri – govorio je Mahić prisutnim vjernicima.

Kako kaže, Bošnjaci su kao narod pokazali da se ne boje „samim tim što smo ovdje“.

-Jer, niko od nas ovdje ne živi zato što ga neko stimuliše da živi, nego zato što se ne boji onoga koji mu prijete. I upravo je to okolnost koja ovde treba da bude spomenuta zato što ti dušmani, kada nemaju nikave druge snage, a to su ovi naši dušmani koji nas okružuju, onda laju. Onda ovako straše – rekao je, između ostalog, efendija.

Ovaj dio hutbe možete pogledati od 4. minuta snimka.

Nije poznato o kakvim prijetnjama govori Mahić jer javnosti nije saopšteno da su se za protekle novogodišnje i božićne praznike u Prijedoru dešavali bilo kakvi incidenti.

Inače, Amir Mahić je široj javnosti u Srpskoj i BiH postao poznat prije oko godinu dana, kada je takođe na jednoj od svojih hutbi izuzetno negativno govorio o Srpskoj pravoslavoj crkvi i Svetom Savi.

– To je čovjek na čijoj ideologiji je začeta jedna sekta, koju mi ovdje dobro poznajemo, to je Srpska pravoslavna sekta – rekao je 27. januara prošle godine u džamiji u Kozarcu.

Mahić je saslušan u policiji 7. februara protekle godine, a na teret mu se stavlja da je javno izazivao te podsticao na nasilje i mržnju.

Autor: Slobodan Popadić/Srpskainfo