Politikolog Nenad Kecmanović ocijenio je da je proslava “zabranjenog” rođendana Republike Srpske postala inspiracija srpskog jedinstva, otpora, prkosa i nacionalnog ponosa.

Kecmanović je ukazao da je rođendan Srpske, koji Kristijan Šmit i Bošnjaci osporavaju do te mjere da su pokušali da ga zabrane, obilježen u trenutku kada se uspostavlja kontinuitet između vremena bombardovanja srpskih položaja u Bosni, odnosno bombardovanja SR Јugoslavije, i ovog vremena, kada kolektivni Zapad vodi koordinisani i sinhronizovani rat protiv Srpske i Srbije.

– Do sada su prebacivali težište sa Banjaluke na Beograd i obrnuto, a sada udaraju simultano na obje strane, žureći da disciplinuju Srbiju i Srpsku prije nego što Rusija stigne na ušće Dunava, a Kina reintegriše Tajvan i nacrtaju političku geografiju novog multipolarnog svjetskog poretka. Vodi se trka sa vremenom – rekao je Kecmanović za Srnu.

On je istakao da su upravo u vremenu kada su predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću “spremili Majdan”, a predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku suđenje u Sarajevu, na proslavi Dana Republike Srpske u Banjaluci, osim delegacije Srbije, bili i predstavnici Srba iz Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

– Rođendan Republike Srpske je postao oblik hibridne odbrane srpskog svijeta – naveo je Kecmanović.

Na pitanje kako ocjenjuje odnose Srbije i Republike Srpske i kako na njih utiču zajedničke svečanosti povodom nacionalnih praznika, uključujući i proslavu Dana Republike Srpske, Kecmanović je odgovorio da zajedničko obilježavanje važnih datuma predstavlja i uzrok i posljedicu srpsko-srpskih odnosa, koji su bolji nego ikad.

– To rođendansko okupljanje u Banjaluci, na kome je delegacija Srbije bila izuzetno brojna, predstavlja simbolički izraz jedinstva dva dijela istog naroda sa obala Drine. Istovremeno, proslava povratno emituje energiju i emociju da jedinstvo postane još veće – objasnio je Kecmanović.

On je istakao da Orden zastave sa zlatnim vijencem, koji mu je na proslavi Dana Republike Srpske u Banjaluci uručio predsjednik Milorad Dodik, doživljava kao priznanje za naučni i pedagoški rad na oba univerziteta u Srpskoj, kao i za osnivanje, izgradnju i rukovođenje Fakultetom političkih nauka u Banjaluci, prije svega za njegove knjige, studije i kraće tekstove o Republici Srpskoj i BiH.

– Računam da sam nešto doprinio i kao senator Republike Srpske i politički savjetnik predsjednika Republike. Da sam mlađi, rekao bih da priznanje predstavlja ohrabrenje i podsticaj da dalje nastavim, ali ja za duže nastavljanje nemam vremena – naveo je Kecmanović.

Kako kaže, orden koji je dobio pokazao mu je da se u Srpskoj cijeni to što je uradio tokom minulih decenija, što ga ispunjava zadovoljstvom.

– Posebno mi je drago što mi je orden uručio lično predsjednik Republike Milorad Dodik, kao što mi imponuje da sam odlikovan u istom visokom rangu sa /akademikom/ Matijom Bećkovićem – naglasio je Kecmanović.

Autor: SRNA/RTRS