U Kasarni “Žarko Zgonjanin” organizovan je tradicionalni Božićni prijem. Okupio se veliki broj predstavnika udruženja, organizacija i ustanova uz zajedničku poruku da su mir i prosperitet najvažniji resursi koje treba razvijati i u kojima svako ima svoj zadatak. “Božić je kod nas pravoslavnih Srba i vrijeme kada se okuplja porodica. I ovo današnje naše okupljanje mi smatramo kao okupljanje porodice. Možda nismo vezani rodbinskim vezama, ali smo vezani zajedničkim zadatkom, a to je blagostaje i dobrobit našeg naroda. Neko se bavi pitanjem bezbjednosti, neko se bavi brigom o određenim kategorijama stanovništva, neko se bavi obrazovanjem i vaspitanjem, neko se bavi duhovnim aspektima, međutim, svako od nas ima svoj zadatak”, rekao je pukovnik Goran Stokić, komandant 1. pješadijskog bataljona 6. pješadijske brigade.

Tradicionalnom Božićnom prijemu prisustvovali su i pripadnici Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice koji ističu da je saradnja sa vojskom od velikog značaja, prije svega za građane. “Saradnja znači mnogo i nama i pripadnicima 3. Republika Srpska puka. Značajno je zato što mi u mnogim segmentima sarađujemo u oblasti zaštite i spasavanja. Na svaki naš poziv kod poplava, šumskih požara i ostalih nedaća, oni se vrlo rado sa ljudstvom i tehnikom odazovu i pomognu nama i stanovništvu ovog grada”, kaže Radenko Petrić, komandir Jedinice za spasavanje.

Godinama već i planinari sarađuju sa pripadnicima vojske. Korist je obostrana, a u Planinarskom društvu “Klekovača” ističu da se saradnja svake godine proširuje. “Oni nama pomažu u dobrom dijelu naših aktivnosti, prije svega kada održavamo jednu najveću planinarsku akciju u Planinarskom savezu Republike Srpske, čuveni ‘Pozdrav proljeću’, gdje oni nama ustupe svoju kuhinju, šatore i određeni broj ljudstva koji rade na pripremanju hrane i obezbjeđivanju planinara na samoj planinarsakoj stazi. Tokom cijele godine imamo i određenih aktivnosti i međusobne saradnje gdje mi njima pomažemo, ustupamo im naš planinarski dom na korištenje kada oni imaju svoje određene obuke u prirodi, pogotovo u planinskim uslovima”, kaže Marko Sarić, sekretar Planinarskog društva “Klekovača” Prijedor.

Drago mi je što na naše vojnike uvijek možemo da se oslonimo kada je to potrebno u vanrednim situacijama, kao što su poplave, požari i zemljotresi”, istakao je gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor. Po njegovim riječima, ono što je dogovoreno u prošloj godini i realizovano je. “Svako na svoj način pokušava da pomogne da se građani prije svega u našem gradu osjećaju bezbjedno i sigurno, da jednostavno svi zajedno djelujemo i radimo kao jedno. Drago mi je da imamo mogućnost da sagledamo šta smo to uradili u prethodnoj godini. Moram da naglasim da smo otprilike u ovo vrijeme prošle godine neke ciljeve sebi zacrtali kada je u pitanju saradnja Gradske uprave i kasarne ‘Žarko Zgonjanin’. Kada pogledamo šta smo uradili u prethodnoj godini, vidimo da je to ispunjeno”, naglasio je gradonačelnik Prijedora slobodan Javor.

Zajednička poruka sa Božićnjeg prijema u Kasarni “Žarko Zgonjanin” može stati u jednu rečenicu u kojoj se kaže da je na početku godine iz kasarne i grada važno poslati poruke mira.

Izvor: kozarski