U Galeriji ” Sreten Stojanović” večeras je otvorena izložba ikona pod nazivom ” Divan Bog u svetima svojim” autorke Jelene Hinić iz Beograda.

Riječ je o likovnoj umjetnici koja se ikonopisom bavi trideset godina te spada u red najznačajnijih srpskih ikonopisaca.
” Naziv izložbe je asocijacija na svete Srbe kojima se ja najviše bavim i koje smatram da su za ove naše prostore jedno podsjećanje na silu božju koja se pojavljuje, traje i nama je jedina uzdanica bez obzira na sve što smo prošli”, izjavila je novinarima Hinićeva.
Ona je pojasnila da su izložene reprodukcije ikona koje se nalaze na velikom polieleju Hrama Svetog Save koji sadrži dvije ikone Hrista i Bogorodice i 22 ikone svetih Srba , a to su odabrani svetitelji od mnoštva od preko 150 kanonizovanih Srba.
” Kada sam razmišljala šta bih ovde izložila , gledala sam da to bude vezano za ovo podneblje tako da su tu đakon Avakum, Sveti Platon banjalučki pored Svetog Save, Svetog Simeuna i drugih”, istakla je Hinićeva.

Pored pomenutih, izložena je velika kona Hrista rađen na dasci sa pozlatom i par minijatura .
Izložbu je otvorio vikarni episkop Sava koji je novinarima izjavio da je poruka ove izložbe da se saberemo i da pogledamo u ova djela našeg poznatog ikonopisca na kojima su predstavljeni likovi Srba svetitelja.
” Za nas je važna svaka ikona jer svetitelj koji je prikazan na ikoni jeste onaj koji se na najbolji mogući način upodobio Hristu i ove ikone koje vidimo večeras su svjedočanstvo da i u našem rodu ima svetitelja , onih ljudi koji su se svojim životom i svojim djelom upodobili Hristu i ogledalo su u kojem treba da se pogledamo gdje smo u odnosu na njih”, rekao je episkop marčanski Sava.
Direktor Galerije Boris Eremić je izjavio da je ovo prva izložba u ovogodišnjoj izlagačkoj sezoni.
” Ovo je jedna vrhunska izložba Jelene Hinić , čuvene umjetnice ikonopisca koja je oslikala mnoge hramove, crkve i djela joj se nalaze kod mnogih znamenitih ličnosti”, istakao je Eremić.
Hinićeva je do sada učestvovala na brojnim izložbama u zemlji i inostranstvu i izradila veliki broj ikona za razne manastire i crkve kao i za privatne kolekcije. Dobitnik je više nagrada za ikonopis. Ujedno se bavi i pedagoškim radom radeći kao docent na Akademiji Srpske pravoslavne crkve.
NJene ikone u svojim kolekcijama imaju predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin, kralj Čarls Treći , rimski papa Franja i mnoge druge znamenite ličnosti.
Izložba će biti otvorena do 16. februara.

Izvor: prijedorgrad