Krstovdan ove godine pada u četvrtak, ali post je obavezan. Običaj nalaže da se ovaj dan provede u molitvi i miru, a post na vodi je obavezan.

Na Krstovdan čita se akatist časnom krstu koji počinje sledećim riječima: “Raduj se, Krste, jer na Tebi Hristos, Bog naš, svojevoljno raširi ruke Svoje i izvrši naše spasenje!”

U molitvama često se primjećuju riječi “Raduj se!”, a šta nam one poručuju? Da je važno njegovati optimizam i veru u spasenje, ali takođe da u svakom danu postoji razlog za radost. Zdravlje, ljubav bližnjeg, novi dan, porodica, prijatelji – uvijek postoji nekolicina razloga za radost, pa je i poruka Krstovdana – Raduj se!

DJEVOJKA SE MOLI U CRKVI
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

I danas je važno pogledati u nebo i zahvaliti se za sve ono što nam donosi radost, ali i za sve izazove koje nas jačaju. Vladeta Jerotić je govorio da molitva najprije treba da počne sa zahvalnošću, pa ne zaboravite i danas da se zahvalite i njegujete dobar duh.

Na ovaj praznik izgovara se molitva Časnom krstu:

“Slava Gospode, Krstu Tvome Časnome!

Neka vaskrsne Bog, i neka se razveju neprijatelji Njegovi, i neka biježe od Lica Njegova oni koji ga mrze. Neka iščeznu kao što iščezava dim, kao što se topi vosak na domaku ognja; tako neka izginu đavoli pred licem onih koji ljube Boga i osjenjuju se krsnim znakom, i koji radosno govore: Raduj se, prečasni i životvorni Krste Gospodnji, koji progoniš đavole silom raspetog na tebi Gospoda našeg Isusa Hrista, koji je sišao u pakao i satro silu đavolsku, i koji nam je darovao tebe, Krst Svoj Časni, za proganjanje svakog protivnika, prenosi Stil.

O, prečasni i životvorni Krste Gospodnji, pomaži mi uvijek sa Svetom Vladarkom, Djevom Bogorodicom, i sa svima Svetima zanavek. Amin.”

Autor: Srpskainfo