Nismo očekivali razdvajanje procesa protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića, koje je bez zakonskog uporišta.

Ovo je rekao Goran Bubić, advokat predsjednika Republike Srpske, ističući da razdvajanje procesa, prema njegovim riječima, nije u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku.

– Cilj je eliminacija Milorada Dodika iz političkog života. Prije nego što je i suđenje počelo, vidimo da je to samo farsa. Razdvajanje bez prijedloga Tužilaštva, koje je kreator optužnice, nije po praksi – naglasio je Bubić i naveo da je bilo razumno odložiti zakazani pretres jer je Lukić dostavio medicinsku dokumentaciju iz koje se vidi da je u bolnici.

Istakao je da je je odbrana željela da ukaže na pristrasnost postupajućih sudija, pa je traženo izuzeće sudije Mirsada Strike i još sedam sudija.

– Imamo kršenje standarda poštenog suđenja. Ovo je montirani politički proces, a ne pravni. To nam je i juče potvrđeno, i sada je to jasno i laicima – rekao je Bubić, gostujući u programu RTRS.

Početak glavnog pretresa u procesu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića pred Sudom BiH odgođen je nakon što je odbrana zatražila izuzeće postupajućeg sudije Mirsada Strike. Naredno ročište zakazano je za 30. januar.

Autor: Srpskainfo