Meteorolog Anđela Vučićević rekla je za ATV jutro da do kraja januara neće biti velikih snježnih padavina.

“Danas je već snijeg počeo na sjeveru, očekujemo ga uskoro i u Banjaluci uz pad temperature, pitanje koliko će se taj snijeg zadržati zato što je zemlja topla. Što se tiče nekog narednog perioda, do kraja januara ne djeluje da će biti nekog snijega, temperature će biti malo primjerenije januaru nego prethodnih dana, ali u suštini i dalje u plusu”, rekla je Vučićević.

Ona je istakla da, ono što je ove godine neobično, jeste što su tako česte pojave južnog jakog olujnog strujanja.

“Sigurno će dešavati još do kraja zime, na proljeće i na ljeto, to je nešto na što smo i već navikli na te visoke temperature, a to sve dolazi u sklopu sistema sa Atlantika i mi imamo to jako južno strujanje koje nam donosi ovako neobično vreme za zimu”, rekla je Vučićević.

Ona je istakla da se ta situacija polako smiruje.

“Šta nas čeka poslije u februaru i martu, to ostaje da vidimo. U prethodnoj godini imamo sve manje snježnih padavina, ali u suštini očekujemo da na par godina mora opet biti hladne zime”, rekla je Vučićević.

Vučićević ističe da je posljednja hladna zima bila 2017., a prije toga 2015. godine.

“Sezonske prognoze su ipak bile u pravu da će zima biti promjenljiva i kao što nam se dešava imamo povremene snježne padavine koje se ne zadržavaju dugo jer nam dolazi to južno strujanje vrlo često”, kaže Vučićević.

Ona je istakla da je to naša realnost i da su godine sve toplije i da  naročito očekujemo da 2024. godina ipak bude toplija od 2023. zbog  cirkulacije u Atlanskom okeanu koji podiže svjetsku globalnu temperaturu.

“To jeste naša nova realnost, ali ne treba da nas plaši s obzirom da smo mi u periodu tranzicije, ono što treba da očekujemo je da ćemo se uskoro prilagoditi na neke nove klimatske uslove kad oni budu došli. Čekamo period tranzicije da vidimo koji nas klimatski režim očekuje sledeći”, rekla je Vučićević.

Izvor: ATV