Srbi u Oklandu na Novom Zelandu su, vjerovatno, danas prvi na svijetu plivali za Časni krst.

Po oblačnom vremenu sa kišom, za Časni krst je na plaži Point Ševalir plivalo 15 učesnika, među kojima najviše Srba, ali je bilo i nekoliko Makedonaca, jedan Ukrajinac i prvi put jedan pravi Kivi /Novozelanđanin/, javio je Nebojša Јoveljić iz Oklanda koji je Srni poslao fotografije.

Ovogodišnji pobjednik je, na opšte iznenađenje, postao dvadesetogodišnji Novozelanđanin Kristofer Šovel-Lajtfut, kome je ovo bilo prvo plivanje za Časni krst.

Okland (Foto: SRNA)

Okland (Foto: SRNA)

Protojerej Sava Antić i član Odbora za sportske aktivnosti Ratko Cicović uručili su mu Časni krst i ikonu, a njegovoj sreći nije bilo kraja, kaže Јoveljić.

Okland (Foto: SRNA)

Okland (Foto: SRNA)

On je objasnio da je pobjednik na bogojavljenskom plivanju, slijedeći primjer svog oca Kivija koji je prešao na pravoslavlje prije pet godina, i sam pola godine kasnije prihvatio pravoslavnu vjeru, a krstio ga je rumunski sveštenik. Njegov otac se, dodao je on, preselio na Tajland gdje sad gradi pravoslavnu kapelu gdje će mu se uskoro pridružiti i Kristofer, koji kaže da će u toj kapeli završiti ikona koju je danas dobio.

Јoveljić je istakao da je posmatrača, kao i prošle godine, bilo duplo više nego plivača, tako da je mala srpska zajednica na Novom Zelandu, s obzirom na vremenske uslove, veoma zadovoljna odzivom pravoslavnih vjernika da učestvuju na proslavi Bogojavljenja.

Autor: RTRS