Kada kažemo kum ili kuma – prva asocijacija koja većini pada na pamet je osoba koja nam je prijatelj za cijeli život, koji vas nikada neće izdati, i na koju ćete moći uvijek da se oslonite.

Kumstvom se prijateljstvo podiže na mnogo viši nivo, postajete kao porodica.

Za Srbe, kumstvo je svetinja, a evo zašto se nikad ne odbija.

Kumstvo spada u duhovno srodstvo i može biti kum pri krštenju, kao duhovni otac djetetu, na primjer, i kum na vjenčanju, kao svjedok stupanja dvije osobe u brak.

A da li ste se nekada zapitali šta se dešava, ukoliko ne prihvatite kumstvo?

Jedno od vjerovanja glasi da ako odbijete da budete kum na vjenčanju, kroz život će vas pratiti nesreća i nikada nećete pronaći svoju srodnu dušu, jer ste odbili da pred Bogom i ljudima svjedočite o braku dvoje ljudi.

Osim nesreće u ljubavi, kumstvo se takođe ne odbija jer se vjeruje da donosi i usamljenost do kraja života i da čovjek koji je odbio neće pored sebe imati pravog prijatelja. Takođe se vjeruje da osoba koja ne pristane da kumuje na krštenju djeteta nikada neće imati „poroda“, jer nije bio spreman da na sebe preuzme jednu veliku duhovnu obavezu.

Nažalost, u današnje vrijeme prva pomisao kada nas neko pita da li hoćemo da budemo kum/kuma, jeste da li imamo dovoljno novca da opravdamo u potpunosti ovu ulogu u životu dragih ljudi, prenosi Krstarica.

Autor: Srpskainfo