Zbog stalnih poskupljenja na tržnicama i u marketima, građani s prosječnim platama muku muče da kupe najpotrebnije kada su u pitanju prehrambene namirnice. Penzioneri odavno kupuju na komad. Zna se da su decembar i januar dva najskuplja mjeseca u godini, a to je i vrijeme brojnih slava. Građanima najteže padaju gotovo stalna poskupljenja, pogotovo u trgovinama, a penzioneri sa najnižim penzijama odavno prema riječima prodavača na pijaci kupuju sve na komad, pa čak i krompir i luk.

Prodavačica na prijedorskoj tržnici kaže da 1,5 litar mlijeka sada košta 3,5 KM, da je kilogram sira 10 KM, a 10 komada jaja koštaju od 6 do 8 maraka.

“U trgovinama je sve jako poskupilo, pa moramo i mi dići cijene. Uostalom pola kilograma kafe košta 9,5 KM, a zar nije onda isplativije kupiti kilogram sira koji košta 10 KM”, pita ova prodavačica.

Njena koleginica ističe da kada su hladniji dani i niže temperature kupaca na pijaci gotovo i da nema. Kaže da su cijene visoke, a da su penzioneri s malim primanjima itekako ugroženi, jer kupuju odavno sve na komad.

“Znači četiri  krompira, jedna  glavica bijelog luka, to mu je za ručak,  e šta će on sad uz to staviti ja ne znam,  više me je sramota pitati. Tako je drugi došao isto kupio jednu glavicu crvenog luka, dvije  mrkve i tri  krompira.  Hladno, jako je hladno, nema nikoga. Evo vidite,  naprimjer sad je mušterija tražila 250 grama  graha, to će više struje potrošiti dok se skuha, nego što će izaći taj ručak“, navodi ona.

U Udruženju građana „DON“ navode da  iako je cijena goriva znatno niža u odnosu na raniji period,  još uvijek nismo doživjeli pad cijena, makar osnovnih životnih namirnica.

Murisa Marić, izvršna direktorka navodi da se bukvalno sve počelo kupovati na grame.

„Svako od nas je na kraju krajeva potrošač i vidi za 100 KM šta iznese iz bilo koje trgovine. Ono na šta potrošači obraćaju pažnju je da sa ono novca koliko imaju,  mogu to nekako  da razvuku na ovih 30 dana do nekog novog primanja i to je jedino što danas naši potrošači rade,  da obilaze mnogi broj trgovina da bi se kupilo barem 5,6 onih proizvoda koji nam trebaju,  zato što se više ne mogu upratiti ova poskupljenja.  Nekad smo imali ona tiha poskupljenja od 2,3 pfeninga danas smo svjedoci da vidimo da je kilogram mesa oko 20-tak maraka,  da je piletina opet drastično poskupila“, ističe Marićeva i dodaje da potrošači sad kupuju samo neophodno i u sve manjim količinama.

Kada se sve sabere kao da živimo u začaranom krugu. Mnogi građani se da bi platili režije ili proslavili krsnu slavu kreditno zadužuju i pitanje koje sebi građani svakodnevno postavljaju jeste: kako preživjeti stalna poskupljenja sa malim ili prosječnim platama i minimalnim penzijama?

Izvor: kozarski