Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog (UKC) centra Republike Srpske Vlado Đajić rekao je Srni da je adaptacija banjalučkog porodilišta potrebna kako bi se prilagodili novim trendovima i pravilima, te zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji je najavio pomoć za te namjene.

“Veliko hvala Vučiću i Srbiji za dosadašnju podršku u raznim oblastima, posebno zdravstvenom sistemu, edukaciji naših kadrova u Srbiji i boravku njihovih medicinskih stručnjaka ovdje, liječenju velikog broja pacijenata iz Srpske u Srbiji, te donaciji opreme i sanitetskih vozila”, rekao je Đajić.

Đajić je naveo da je banjalučko porodilište već djelimično rekonstruisano i sada je u odličnom stanju, ali je adaptacija potrebna da bi se prilagodili novim trendovima i pravilima.

“Mnogi muževi i članovi porodice žele da budu sa porodiljom i u tom smislu bi bila dobra rekonstrukcija, da pravimo boksove i da jedna porodilja bude u jednom boksu, te da se istovremeno uradi i adaptacija prozora i ventilacija jer zgrada je stara gotovo 50 godina”, naveo je Đajić.

On je naglasio da je mnogo uloženo u banjalučko porodilište koje je, kako je istakao, najbolje opremljeno u BiH.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je nedavno da će u naredne četiri godine biti rekonstruisana gotovo sva porodilišta u Srbiji, a u dogovoru sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom isto će biti učinjeno i u Banjaluci.

Vučić je to najavio predstavljajući plan “Srbija 2027 – skok u budućnost”.

Izvor: SRNA