Od danas naknada za topli obrok u Srpskoj povećana je na 10,04 KM neto, odnosno 16,46 KM u bruto iznosu za svaki radni dan. Tako će radniku koji radi 22 dana mjesečno poslodavac uz platu morati da isplati i 220 KM za topli obrok.

Ovo je minimalni iznos naknade za topli obrok. Poslodavac može radniku isplatiti više, ako se tako dogovore, ali manje ne smije.

Poslodavcima nije nimalo drago zbog nove tarife za topli obrok, jer smatraju da je i povećanje minimalca na 900 KM prevelik teret za njih.

U Sindikatu, drugačija priča. Ponovo upozoravaju radnike da dobro pripaze kako će im poslodavci isplatiti januarske plate, šta će pisati na njihovim platnim listama i da li će šefovi pokušati da ih zakinu.

– Zakon je jasan: poslodavac je dužan da isplati radniku naknadu za topli obrok u propisanom iznosu i za svaki dan koji radnik provede na poslu. Naravno, u dane bolovanja, godišnjeg odmora, praznika ili službenog putovanja nema toplog obroka – objašnjava Božana Radomir iz Saveza sindikata RS.

Ona dodaje da je zakonska obaveza poslodavca i da radnicima uz platu uruči platne liste, popunjene na propisan način, iz kojih se može jasno isčitati koliko mu je isplaćeno za topli oborok.

– Ako radnici imaju problema, ako im topli obrok nije isplaćen ili je umanjen ispod propisanog minimuma, ili ako im nije izdata platna lista, treba da se obrate Sindikatu – kaže Božana Radomir.

Računicu imaju i u Uniji poslodavaca Republike Srpske.

Potpredsjednik Unije Janko Petrović, inače vlasnik jednog drvoprerađivačkog preduzeća na istoku Srpske, kaže da je sa stanovišta radničkih potreba 10 KM dnevno za topli obrok realan iznos.

-Inflacija je, sve je poskupjelo i ovaj iznos je sasvim u redu, ako to posamtramo sa aspekta potreba radnika. Ali, gledano iz ugla poslodavca, nakon povećanja minimalca svaka dodatna marka je previše – kaže Petrović.

On dodaje da u njegovom preduzeću, kao i u mnogim fabrikama u Srpskoj, radnici ne primaju naknadu za topli obrok, nego dobijaju obrok u radničkoj menzi.

-Mislim da je to bolje rješenje za svako preduzeće koje ima veliki broj zaposlenih, koji rade u istom krugu. Za sedam do osam maraka po radniku može se pripremiti vrlo solidan obrok – kaže Petrović.

Međutim, mnogi radnici se žali da obroci u fabričkim restoranima nisu kvalitetni, i da, kako je prokomentarisao jedan radnik iz Zvornika, porcija ne košta više od dviej do tri marke.

Po Odluci Vlade RS o obračunavanju toplog obroka, za obrok koji poslodavac obezbjeđuje kroz ketering ili radnički restoran, trtebalo bi da se izdvaja  9,56 KM neto po jednom radniku.

Autor: Milkica Milojević/Srpskainfo