Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas slave dan posvećen Prepodobnom Teodosiju Velikom.

Teodosije je rođen u oblasti Kapadokije, u selu Mogariasi. Kao mladić posjetio je Simeona Stolpnika, koji ga blagoslovi, i prorekao mu veliku slavu duhovnu. S kadionicom, u koju je stavio hladan tamjan, Teodosije je tražio mjesto gdje bi se nastanio i osnovao manastir, i zaustavi se onde gdje se ugljevlje razgori samo od sebe. Tu se nastanio i otpočeo podvizavati. Uskoro se sabra oko njega mnogo monaha raznih jezika. Zato je on sagradio po jednu crkvu za svaki jezik, te se tako istovremeno služilo i pojala slava Božja na grčkom, jermenskom, gruzijskom itd.

No u dan pričešća sva bratija sabirala se u veliku crkvu u kojoj se služilo na grčkom jeziku. Trpeza je bila zajednička za sve, zajednička i sva imovina, zajednički trud, zajedničko trpljenje a nerijetko i – gladovanje.

Teodosije biješe uzvišeni primjer života svima monasima, primjer u trudu, molitvi, postu, bdenju i u svima hrišćanskim dobrodeteljima. I Bog ga obdari darom čudotvorstva, te je mogao iscjeljivati bolesne, na daljinu se javljati i pomagati, zveri krotiti, budućnost predviđati, hljeb i pšenicu umnožavati. Biješe mu molitva na usnama danju i noću.

Danas izgovorite ove riječi

Potocima tvojih suza besplodnu pustinju si obrađivao i uzdasima iz dubine duše, umnožio si velikim trudom svoje talante. Bio si svijećnjak svijetu, sijajući svojim čudesima, Teodosije oče naš: Moli Hrista Boga, da spase duše naše.

Upokojio se mirno u Gospodu kada mu biješe sto pet godina od rođenja (529. godine), pišu Magazin Novosti.

Autor: Srpskainfo

Foto: Printscreen YouTube/verski2014kalendar