Molitva Svetom Savi nastala je na putu za najjezivije mjesto! Putujući za logor smrti Dahau, episkop Nikolaj Velimirović Žički tri nedjelje je proveo u Beču. Kao crkvenom vjerodostojniku bilo mu je dozvoljeno da posjećuje crkvu u Beču nedjeljom.

I dok su neprijatelji stražarili i marširali ispred crkve, na praznim listovima Jevanđelja Sveti Nikolaj je napisao ovu molitvu Svetome Savi:

“Svetitelju oče naš Savo, moli Boga za nas: da se srpski narod oboži, složi i umnoži. – Ti koji si angelski živio, apostolski propovedao i mučenički se borio i stradao, čuj danas usklike male srpske djece u Otadžbini i po cijelom svetu koja ti s ljubavlju pevaju:

Za Srbe se Bogu moli,

Srpskom rodu daje krila,

Srpsku djecu blagosilja.

Pa kad čuješ danas ovakve usklike ljubavi djece srpske na obe hemisfere, isprosi u Hrista Boga milost da se svi Srbe obože, slože i umnože.

Tebi, duhovniče, koji si bio prvi reditelj srpske crkve i ujedinitelj srpskoga naroda, mole Ti se danas sveštenici srpski, izmučeni i napaćeni, po razorenim hramovima i po spaljenim zadužbinama Tvojim, po opustošenim selima i opustelim gradovima: ne ostavi nas, oče naš duhovni, no umoli blagog Hrista, da nam oprosti nemar naš i nemoć našu te nas sve oboži, složi i umnoži, prenosi Stil.

Tebi koji si blagoslovio i krunisao prve kraljeve srpske u Žiči i koji si na hrišćanskom temelju utvrdio kraljevinu srpsku. Savo premudri, isprosi oproštaj i milost rodu Tvome, te da se oboži, složi i umnoži.

Tebi koji si se poslije mnogo trudnog života upokojio prije 710 godina, mole se bezbrojne matere srpske nad svežim grobovima svojih sinova i kćeri: Savo Sveti, roditelju naš duhovni, moli Hrista milostivoga, da djeca naša, pokošena prije vremena kao neuzrelo žito, budu tamo gdje si Ti, u Nebesnoj velikoj Srbiji, u raju sladosti, gdje se ne zna za bolest, muku i smrt, i da se preostatak Srba na zemlji oboži, složi i umnoži.”

Autor: Srpskainfo