Prijedor želi da svakodnevno korača putem koji je utemeljio prvi srpski arhiepiskop i prosvjetitelj Sveti Sava, istakao je večeras na Svetosavskoj akademiji gradonačelnik Slobodan Javor.

Javor je svim učenicima i prosvjetnim radnicima čestitao školsku slavu, ističući da je Sveti Sava jedna od značajnijih ličnosti srpske istorije.
On je dodao da je grad ponosan na svoje prosvjetne radnike i pogotovo učenike, kao i na rezultate koje postižu, te najavio novu stavku u budžetu kojom će grad snositi sve troškove odlaska talentovanih učenika na takmičenja.

O Svetom Savi besjedio je Goran Maksimović , redovni profesor Filozofskog fakulteta u Nišu koji je izjavio da su znamenite ličnosti i pojave u istoriji svakog velikog naroda bogonosne i neminovne, a pri tome u cjelosti nezamjenljive.
” Te ličnosti su došle na ovaj prolazni svijet kosmičkom voljom sa misijom da pomjere granice tog svijeta i života .U istoriji srpskog naroda takva je svetiteljska i prosvetiteljska ličnost bio Sveti Sava”, rekao je Maksimović.
Učesnici večerašnje Svetosavske akademije bili su učenici Gimnazije ” Sveti Sava”, glumci prijedorskog pozorišta , članice Hora ” A Vista” i ženske vokalne grupe SKUD ” DR Mladen Stojanović”.

Akademiji je prethodilo otvaranje izložbe u foajeu pozorišta nagrađenih učeničkih literarnih i likovnih radova na javnom konkursu za najbolji likovni rad i najljepši ćirilični krasnopis o Svetom Savi. Konkurs je raspisala Srpska pravoslavna crkvena opština Prijedor, pod pokroviteljstvom Grada Prijedora.
Protonamjesnik Dragan Hrvaćanin je potvrdio da je žiri imao težak posao jer je pristigao veliki broj učeničkih radova.
“Nagrađen je 21 učenik osnovnih i srednjih škola i učenici razredne nastave”, rekao je Hrvaćanin.
Nagrađenim učenicima večeras su uručene zahvalnice i knjige, a novčane nagrade će im biti uručenje sutra na liturgiji u Crkvi Svete Trojice. Svetosavske svečanosti se u Prijedoru nastavljaju sutra prigodnim priredbama i programima u svim školama, a završavaju Svetosavskim humanitarnim balom koji će u organizaciji Kola srpskih sestara Prijedor biti održan od 19 časova u hotelu “Prijedor”.

Izvor: prijedorgrad