Na današnji dan, prije 79. godina – jedinice Sovjetske armije iz nacističkog koncentracionog logora Aušvic – oslobodile su sedam i po hiljada logoraša.

I to je bio povod da 2005. godine, 27. januar bude proglašen Međunarodnim danom sjećanja na žrtve Holokausta – nevino stradale od hladne ruke njemačkih nacista u periodu od 1941. do 1945. godine, odnosno tokom Drugog svjetskog rata.

Profesor istorije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci Goran Latinović rekao je u našem Јutarnjem programu da je Holokaust bio jedan od najbrutalnijih zločina u ljudskoj istoriji

– U Evropi oko u tom periodu živjelo devet miliona Јevreja, a ubijeno je šest miliona. Gotovo da nema države u Evropi gdje Јevreji nisu stradali – naveo je Latinović.

Istakao je da je na teritoriji Kraljevnije Јugoslavije najviše Јevreja stradalo na području NDH.

– U NDH je sproveden genocid na nad Srbima i Јevrejima. NDH uz nacističku Njemačku sprovela sopstveni zločin nad Srbima, Јevrejima i Romima – istakao je Latinović.

Direktor Svjetskog jevrejskog kongresa za Јugoistočnu Evropu Ernest Hercog istakao je u našem Јutarnjem programu da se ne smije ponoviti to što se dogodilo u Drugom svjetskom ratu.

– Bitno je da se zapamti, da se nikada više na ponovi i to je poruka za buduće generacije – istakao je Hercog.

Autor: RTRS