U prijedorskoj Boračkoj organizaciji kažu da se vidi pomak u rješavanju statusa boračkih kategorija. Kreće isplata jedinstvenog boračkog dodatka, a vraćeno je i pravo da ratni vojni invalidi istovremeno mogu primati borački dodatak i invalidsku penziju. U Boračkoj organizaciji pojašnjavaju detalje vezane za ostvarivanje prava na  penziju i pomoć Vlade Republike Srpske u iznosu minimalne penzije.

“Unazad dva mjeseca, svi naši demobilisani borci, ratni vojni invalidi koji su ostvarili pravo na penziju kroz status ratnog vojnog invalida, a kojima je prethodno na osnovu tog dobijenog statusa ili prava bio ukinut mjesečni ili godišnji borački dodatak, ponovo ostvaruju pravo i na penziju i na mjesečni borački dodatak”, kaže Vojislav Kondić, predsjednik ove organizacije.

“Pravo na minimalnu penziju ostvaruju demobilisani borci sa najmanje 15 godina efektivnog radnog staža, odnosno uplaćenog staža osiguranja i 65 godina starosti. To je pravo na minimalnu penziju. Demobilisani borci imaju pogodnost da primaju mjesečnu nadoknadu u visini minimalne penzije. Za to je potrebno najmanje 15 godina penzionog staža. Znači, borac koji ima četiri godine učešća u ratu, samim tim osam godina ratnog staža i sedam godina uplaćenog efektivnog staža, bez obzira na kojim poslovima je radio, ostvaruje pravo na tu mjesečnu nadoknadu u visini minimalne penzije u iznosu od 300 maraka. Ali to je privremena Vladina mjera od godine do godine. U narednom periodu ćemo znati da li će ova vrsta pomoći prerasti u zvaničnu penziju”, ističe Kondić.

Za dobijanje mjesečne nadoknade u visini minimalne penzije demobilisani borci treba da se jave u Odjeljenje za boračko-invalidsku zaštitu. Kondić je pozvao demobilisane borce koji primaju borački dodatak na godišnjem, a još nisu podnijeli zahtjev za primanje na mjesečnom nivou, da se jave u Odjeljenje za boračko-invalidsku zaštitu i regulišu svoja prava. Prema podacima Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite, u Republici Srpskoj ima 6.849 demobilisanih boraca koji to još nisu učinili.

Izvor: kozarski